Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa ще има пряк надзор над пет бългapcĸи бaнĸи

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa ще има пряк надзор над пет бългapcĸи бaнĸи
Petya Dimitrova

Европейската централна банка (ЕЦБ), след като установи тясно сътрудничество с Българска народна банка (Българска народна банка) и Хърватска народна банка (Хърватска национална банка) и оцени значението на банките на страните, обяви, че ще започне пряк надзор над пет банки в България и осем банки в Хърватия.

По-специално, ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над четири български и седем хърватски дъщерни дружества на съществуващи значими банкови групи със седалище в Белгия, Гърция, Италия и Австрия. Това гарантира, че ЕЦБ изпълнява регулаторните изисквания, които тя трябва да контролира пряко а) на индивидуално ниво всички банки, принадлежащи към значими групи, и б) поне трите най-значими банки във всяка държава.

ЕЦБ ще контролира пряко и две нови институции - Банка ДСК АД в България от 1 октомври и Addiko Bank AG group в Австрия от 7 октомври. Надзорът на Addiko Bank AG group ще включва надзор на дъщерните й дружества Addiko Bank dd в Словения и Addiko Bank dd в Хърватия.

Банковият надзор ще надзирава пряко "Уникредит Булбанк", "Банка ДСК" и ОББ, тъй като са трите най-големи банки в страната, а "Paйфaйзeнбaнĸ (Бългapия)" и "Юpoбaнĸ Бългapия" (Πoщeнcĸa бaнĸa) са част от големи банкови групи.

ЕЦБ също ще отговаря за надзора над по-малко значимите институции и ще отговаря за общите процедури за всички контролирани субекти в двете държави.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.