Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa ще има пряк надзор над пет бългapcĸи бaнĸи

finance1

Европейската централна банка (ЕЦБ), след като установи тясно сътрудничество с Българска народна банка (Българска народна банка) и Хърватска народна банка (Хърватска национална банка) и оцени значението на банките на страните, обяви, че ще започне пряк надзор над пет банки в България и осем банки в Хърватия.

По-специално, ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над четири български и седем хърватски дъщерни дружества на съществуващи значими банкови групи със седалище в Белгия, Гърция, Италия и Австрия. Това гарантира, че ЕЦБ изпълнява регулаторните изисквания, които тя трябва да контролира пряко а) на индивидуално ниво всички банки, принадлежащи към значими групи, и б) поне трите най-значими банки във всяка държава.

ЕЦБ ще контролира пряко и две нови институции - Банка ДСК АД в България от 1 октомври и Addiko Bank AG group в Австрия от 7 октомври. Надзорът на Addiko Bank AG group ще включва надзор на дъщерните й дружества Addiko Bank dd в Словения и Addiko Bank dd в Хърватия.

Банковият надзор ще надзирава пряко "Уникредит Булбанк", "Банка ДСК" и ОББ, тъй като са трите най-големи банки в страната, а "Paйфaйзeнбaнĸ (Бългapия)" и "Юpoбaнĸ Бългapия" (Πoщeнcĸa бaнĸa) са част от големи банкови групи.

ЕЦБ също ще отговаря за надзора над по-малко значимите институции и ще отговаря за общите процедури за всички контролирани субекти в двете държави.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.