Digital Annual Summit 2020: Новото нормално

digital-media-1

На 26 ноември се състоя форумът Digital Annual Summit, организиран от сп. Enterprise, посветен на работата и живота в дигитална среда в условията на пандемия.

Водещи експерти в сферата на маркетинга, рекламата и брандинга дискутираха актуалните тенденции в дигиталния свят, успешните формати и модели за онлайн маркетинг в безпрецедентни, необичайни условия.

Александър Варов, търговски и портфолио директор NetInfo, откри форума с информация за тенденциите за нейтив рекламите и брандираното съдържание. Според него собствената медия него е един от най-пренебрегваните канали в България, докато по света в собствено съдържание се инвестират най-много усилия.

Собственото съдържание, брандираното съдържание трябва да се планира с reach и да се следи за ангажираността на аудиторията, обясни Александър Варов. Важно е и как брандираното съдържание се интегрира в останалото съдържание, така че да се проследи аудиторията и да се достигне в други канали за взаимодействие.

Георги Ненов, съосновател на подкаста „Свръхчовекът“, представи темата за подкастите и как се вписват в екосистемата на рекламата. По думите му подкастът е дългосрочен проект и изключително силен инструмент, защото предоставя автентично съдържание, което носи ползи за всички участници - екипът, аудиторията и гостът.

Що се отнася до аудиторията, почти 60 на сто от аудиторията на подкасти са мъже. Една трета от слушателите са между 28 и 34 години. Над 93% от хората са на възраст 18-44 години, представи данни той. Тенденцията е слушанията на подкасти да се увеличават.

Марин Агандеров, управляващ партньор в TalentMedia, представи тенденциите във видеорекламата в YouTube и TikTok и ефективните типове кампании в двете видео мрежи. YouTube е основен източник на информация във възрастовата група до 34 години, дори повече от телевизията, подчерта той. Така че, когато искате да таргетирате млада аудитория, трябва да таргетирате YouTube, препоръча той.

Видеомрежите се ползват предимно на мобилни устройства, посочи още Марин Агандеров. Увеличава се обаче делът на хората, които гледат на смарт телевизор. Това е важно от гледна точка на оптимизация на съдържанието, което ще създавате за платформата.

Марин Агандеров разясни и алгоритъмът на YouYube, защо времето за гледане на видео е една от най-важните метрики и как то влияе на показването на видеото пред аудиторията.

За TikTok той посочи, че това е мрежа на изключително активни потребители, предимно млади хора до 25 години. Там рекламният шум е сериозен и е необходимо да се прави съдържание, което не е просто реклама, а да задава трендове.

Очакванията са, че в началото на 2021 г. платформата ще стартира рекламните си формати и за България, допълни Марин Агандеров.

Ангел Искрев, творчески директор на proof, продължи с темата защо брандовете трябва да спрат да говорят. Той говори за опита си по проект за компания с продукт, насочен към млади хора, а множество комуникатори не ги разбират. Младите са родени с телефон в ръка, научили са много неща от интернет и като се концентрираме върху това поколение, да ги разбираме е важно, посочи той.

Коронавирусът е променил напълно комуникациите и особено комуникациите с младите хора. Пандемията всъщност показва, че сме забравили как да комуникираме като хора, а говорим предимно като брандове. Доскоро брандовете водеха монолог, а сега голямото нещо е комуникациите им да се водят на базата на интересите на хората, подчерта той.

Александър Георгиев, създател на дигиталната агенция Advertise, говори за моделите за приписване и защо са важни за успешния онлайн маркетинг.

От маркетингова гледна точка различните канали и насочвания имат своето място в маркетинговата фуния, така че да достигнем правилните потребители в правилния момент в процеса на тяхното проучване. Добрата дигитална стратегия работи на всички нива, вкл. създаване на емоционална връзка с клиента преди продажбата, посочи той.

Стратегията за позициониране на бизнеса в комуникационните канали на аудиторията зависи от целите и от това дали искате консервативен растеж, или искате да растете агресивно, дали сте нови на пазара, или сте разпознаваеми и пазарни лидери, коментира още той. Този избор зависи и от продукта.

Христо Николински, управител на Etarget, представи възможностите на програматик рекламата. Той посочи, че програматик рекламата позволява планиране и купуване на цялата онлайн реклама от едно място. Процесът по купуване на реклама също се автоматизира.

През 2019 г. програматик рекламата е достигнала стойност от малко над 23 млрд. евро и вече е водещ начин за покупка на реклама, посочи Христо Николински, като цитира данни на IAB Европа. С програматик може да се купуват и нестандартни формати реклама, вкл. видео банери, нейтив и т.н., обясни още Христо Николински.

Боби Петров, Group Digital Strategist, All Channels , коментира темата къде е мястото на агенциите в ерата на дигиталната бизнес трансформация. Той припомни появата на интернет, първата дигитална поръчка, първият банер, появата на Google, на Web 2.0, на AdWords (сега Google Ads), на първото вайръл видео, на Facebook – все ключови етапи от развитието на дигиталния свят.

Агенциите на практика осигуряват ноу-хау за дигиталната среда и нейната експлоатация и в момента прерастват в технологични брокери в условията на силно променяща се и динамична среда.

Форумът Digital Annual Summit е част от поредицата за успешни практики в различни бизнес сектори MySuccess.bg на сп. ENTERPRISE.

Дигитални партньори на събитието: IAB Bulgaria, Stellary agency и Etarget

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.