Експерт отчита увеличение на депозитите и кредитите

money-finance-bills-500-large

Данните на БНБ сочат увеличение и в трите категории - и в жилищното, и в потребителското, и в бизнес кредитирането, каза в интервю за "12+3" Деян Василев, управител на финансовия портал "Моите пари". 

Като иронична последица за физическите лица Василев определи факта, че кредитирането се увеличава и заради ниските лихви по депозитите - 0,3 на сто средна лихва.

Част от хората започнаха да теглят спестяванията си и да купуват имоти. Част от жилището се купува с кредит и така беше предизвикано раздвижване, обясни Василев.

Определено има отпушване. Преди кризата се даваха много неразумни кредити. Банките продължават да са със затегнати правила, не всеки успява да изтегли кредит, но за хората с нормална заетост това е възможно.

Явно хората изкарват достатъчно, тъй като и депозитите са се увеличили през юни. Разбира се, те не са разпределени равномерно. Първите 10 процента по богатство държат 80 процента от депозитите, уточни Василев.

В България има много малък процент небанкови спестявания. В Унгария или Словакия над 30 процента от спестяванията са в други активи - борсови акции, облигации и т.н.

Има намаляване на лошите кредити. Поради стрес тестовете банките са длъжни да изчистят лошите задължения и не дават кредит на всекиго, каза още Василев.

Не виждам опасност от балона, който беше преди. Онези, които имат над 30 000 лева спестявания и си държат парите на депозит, трябва да знаят, че ако не печелят 5 процента от спестяванията си, значи губят. Разбира се, става дума за дългосрочни спестявания, не за пирамиди, подчерта Василев.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.