Десет тенденции при данните и анализа на данни, които да наблюдавате през 2020 г. - I част

Big-Data-Pixabay

Новото десетилетие предлага естествена точка на пречупване около бизнес трансформацията, която все повече се подхранва с информирани бизнес решения в реално време. Тъй като компаниите се изправят пред проверка на реалността през 2020 г. и използват тази година за усъвършенстване на стратегията си за следващото десетилетие, инвестициите в нововъзникващите и развиващите се тенденции и технологии дават на много организации конкурентно предимство.

Онлайн изданието business2community.com обобщава 10 тенденции, които да наблюдаваме през 2020 г.

Задълбоченото обучение предоставя конкурентни предимства

В анализ за Enterprise Analytics на 10 тенденци, които трябва да наблюдавате през 2020 г., Франк Бернхард, автор на предстоящата книга SHAPE - Digital Strategy by Data & Analytics, отбелязва, че през 2020 г. задълбоченото обучение вече не трябва да се счита за моден израз, а за фактор как компаниите ще се справят интелигентно с конкуренцията.

AutoML подобрява възвръщаемостта на инвестициите в информационни инициативи

Анализаторът Маркъс Борба казва, че Автоматичното обучение (AutoML) има способността да автоматизира целия процес на разработване и управление на модели на машинно обучение. Това ще помогне на анализаторите на данни да се съсредоточат върху това, което има значение, и ще предотврати грешки, както и ще направи възможностите за машинно обучение достъпни за повече служители в предприятието. Като резултат се очаква ускоряване на успеха и производителността.

Семантичната графика ще е от първостепенно значение за предоставянето на бизнес стойност

IDC прогнозира, че до 2025 г. глобалната информационна сфера ще достигне 175 зетабайта. Извличането на бизнес стойност от данните става все по-трудно предвид сложността на пейзажа на данните, необходимостта от управлението им и произтичащите от това по-високи разходи за анализ.

Нарастващата сложност на пейзажа на данни бързо ще надхвърли уменията дори на най-добре обучените служители. Въвеждането на семантичната графика може да послужи като основен съединителен механизъм, който ще е по-интелигентен за използване.

Хората стават все по-важни на фона на увеличените обеми данни

Макар че е лесно да се повярва, че изкуственият интелект ще бъде ключът към бъдещето на целия анализ на данните на предприятието и вземането на решения, IDC твърди точно обратното. Също толкова важни ще бъдат човешкият надзор и прозрения, необходими за разбиране на контекста и разсъжденията за анализа, извършен от изкуствен интелект, както и за приетите препоръки и решения.

Вградената аналитика от следващо поколение ще ускорява времето за изводи от статистиката

Една от най-важните тенденции, която трябва да наблюдаваме през 2020 г., е появата на вградени аналитични инструменти от ново поколение, които ще бъдат достъпни за всеки служител без да се налага превключването между различни приложения. В момента само 3% от служителите са в състояние да получат аналитични данни до секунди, за да вземат решение в реално време, основано на данни.

Очаквайте скоро още тенденции!

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.