Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Коронакризата пълзи към ИКТ сектора, според анализ

Коронакризата пълзи към ИКТ сектора, според анализ

Кризата, предизвикана от коронавируса, пълзи и към най-стабилните индустрии в България. Независимо от очакваните разходи за дигитализация на бизнеса и държавата като цяло, намалението на продажбите в целия ИКТ фактор все повече се забелязва.

Това е основен извод в анализ на консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. за сектора.

Общо 277 фирми от ИКТ сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април-юни 2020 г., посочват консултантите в анализа си. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са субсидирани заплатите на над 4 700 души.

ИКТ компаниите, одобрени по програмата са базирани в 26 населени места, сред които София (153 компании), Варна (18 компании), Бургас (11 компании), Русе (8 компании), Пловдив (7 компании). Има и от по-малки населени места като Банско, Белослав, Златоград, Карлово, Крумовград, Своге и други.

Две трети от фирмите, включили се в схемата 60/40 са микропредприятия с под 9 души служители, а останалите са малки и средни компании.

Анализаторите казват, че софтуерният бизнес също не е имунизиран срещу кризата, особено  компаниите, опериращи предимно на българския пазар. 45 софтуерни фирми с общо 902 служители от 5 области са в програмата до момента. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места.

За сега в списъка на одобрените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове  базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни. За разлика от производителите на автомобилни части и аксесоари (сектор с големи инвестиционни и производствени капацитети в България), които пострадаха от спиране на автомобилните заводи и веднага се включиха в програмата за субсидиране с около 10,000 работни места, до момента нито една големите световни софтуерни компании присъстващи в България, не се е включила в програмата за субсидирана заетост. Не е ясно обаче до кога и колко и те ще издържат.

Според анализа има големи ползи за държавата от субсидирането на работни места в ИКТ сектора, защото едно работно място, по оценки на анализаторите,  средно 15,000 лева данъци за консолидирания държавен бюджет (за софтуерния бизнес числото е 24,244 лв. за 2018 г.). Субсидията от 3 млн. лв. на правителството в заздравяването на ICT бизнеси, работодатели на 6,800 човека би осигурило на бюджета възможност за приходи от 102 млн. лв. или разлика в полза на държавните приходи от 99 млн. лв. за година, изчисляват авторите на документа.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.