Коронакризата пълзи към ИКТ сектора, според анализ

techno

Кризата, предизвикана от коронавируса, пълзи и към най-стабилните индустрии в България. Независимо от очакваните разходи за дигитализация на бизнеса и държавата като цяло, намалението на продажбите в целия ИКТ фактор все повече се забелязва.

Това е основен извод в анализ на консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. за сектора.

Общо 277 фирми от ИКТ сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април-юни 2020 г., посочват консултантите в анализа си. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са субсидирани заплатите на над 4 700 души.

ИКТ компаниите, одобрени по програмата са базирани в 26 населени места, сред които София (153 компании), Варна (18 компании), Бургас (11 компании), Русе (8 компании), Пловдив (7 компании). Има и от по-малки населени места като Банско, Белослав, Златоград, Карлово, Крумовград, Своге и други.

Две трети от фирмите, включили се в схемата 60/40 са микропредприятия с под 9 души служители, а останалите са малки и средни компании.

Анализаторите казват, че софтуерният бизнес също не е имунизиран срещу кризата, особено  компаниите, опериращи предимно на българския пазар. 45 софтуерни фирми с общо 902 служители от 5 области са в програмата до момента. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места.

За сега в списъка на одобрените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове  базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни. За разлика от производителите на автомобилни части и аксесоари (сектор с големи инвестиционни и производствени капацитети в България), които пострадаха от спиране на автомобилните заводи и веднага се включиха в програмата за субсидиране с около 10,000 работни места, до момента нито една големите световни софтуерни компании присъстващи в България, не се е включила в програмата за субсидирана заетост. Не е ясно обаче до кога и колко и те ще издържат.

Според анализа има големи ползи за държавата от субсидирането на работни места в ИКТ сектора, защото едно работно място, по оценки на анализаторите,  средно 15,000 лева данъци за консолидирания държавен бюджет (за софтуерния бизнес числото е 24,244 лв. за 2018 г.). Субсидията от 3 млн. лв. на правителството в заздравяването на ICT бизнеси, работодатели на 6,800 човека би осигурило на бюджета възможност за приходи от 102 млн. лв. или разлика в полза на държавните приходи от 99 млн. лв. за година, изчисляват авторите на документа.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.