Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

КЗК не разреши на Еврохолд да придобие активите на ЧЕЗ в България

КЗК не разреши на Еврохолд да придобие активите на ЧЕЗ в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши на Еврохолд да купи активите на ЧЕЗ в България, вижда се от решение на антимонополното ведомство, публикувано на сайта му.

КЗК забранява забрани концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България, пише в документа.

Комисията е установила след проучването си, което е провела за само 10 дни, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.

Според КЗК обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

От Еврохолд междувременно коментираха, че надзорният съвет ще реши какво да предприеме във връзка със сделката.

„Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие“, посочва се в съобщението.

Компанията допълва, че е доказала, че може успешно да структурира придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управлява отговорно активите на придобитите дружества. По проекта работи международен екип от над 100 експерти. За финансирането на сделката беше осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки. При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро, посочва още компанията в съобщението си.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.