Три кризисни тенденции, които ще трансформират труда в бъдеще

business-Pixabay

Половината свят е под пълно или частично блокиране в опит да бъдат ограничени здравните щети, причинени от пандемията на коронавируса COVID-19. Това принуди бизнеса да промени много бързо и коренно начина си на работа без ясна перспектива кога ще може да се върнем към някаква нормалност.

„Тази нормалност обаче вероятно ще се различава от това, с което бяхме свикнали, и това ще е началото на фундаментална трансформация в света на труда. Историята показва, че социалните промени, направени по време на криза, често стават постоянни. Въпреки че ситуацията продължава да се развива ежедневно, вече можем да посочим три възникващи тенденции“, коментира Ален Дехейз , изпълнителен директор на компанията за HR решения Adecco Group.

Вкъщи ще е новият офис за много хора

В настоящата екстремна ситуация много компании бързо превключиха на режим „работа от дома“ и е твърде вероятно този модел да се запази и след края на пандемията. Това ще доведе до безброй промени на работното място, които ще повлияят на работата в екип, производителността, сътрудничеството и комуникацията и ще ни накара да се замислим доколко ефективно използвахме възможностите на виртуалните технологии преди кризата.

Проучванията показват, че работата от вкъщи може да доведе до подобряване на производителността до 43%. Затова сега е моментът за оптимизация на работните процеси и познанията на служителите, за да работят по-ефективно в един по-виртуален свят. Вече сме в ерата на преквалифициращата революция и пандемията само ще ускори необходимостта от усъвършенстване на дигиталните умения на работната сила в подготовката за голяма промяна в начина на работа на бизнеса.

Придобиване на нов тип лидерски умения

Способностите на един лидер най-ясно проличават в кризисна ситуация. Пандемията сега усилва необходимостта от нов набор от лидерски умения и способности, защото след нея ще работим по съвсем различен начин. Лидерите ще трябва да се научат как да ръководят дистанционно, вместо както до сега, когато всички бяхме под един покрив. Те ще се нуждаят от нов набор от инструменти за ръководене на отдалечените си екипи.

Успехът на една компания и – съответно, нейните лидери ще зависи от силната корпоративна култура, споделените ценности, отличните комуникационни умения и адекватния инструментариум за оптимизация на системите и процесите.

Необходимостта от нов социален договор

Променящият се пазар на труда увеличи броя на фрийлансърите, но пандемията показва тяхната уязвимост по време на криза. Окуражаващо е да се види, че някои правителства прилагат задължително заплащане по болест на самоосигуряващи се лица, както и подпомагат компаниите, които ползват временно нает персонал. Тези кризисни мерки показват, че имаме нужда от нов социален договор, който гарантира социалната сигурност и безопасност на всички, независимо от формата на работа, която са избрали.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.