Първият изцяло български индустриален робот ще бъде пуснат на пазара до края на годината

robot-Pixabay-3

Първият изцяло български индустриален робот ще бъде пуснат на пазара до края на годината. Цената, на която ще се продава, е 10 000 евро, каза за Economic.bg Георги Арабаджиев, управител на компанията производител на изкуствения интелект Giga Automata.

„Това е най-ниската цена на пазара в момента. Цените на работите от същия клас започват от 35 000 евро“, обясни той.

Прототипът на индустриалния робот беше показан по време на Robotics Strategy Forum. Събитието се проведе съвместно с Изпълнителна агенция за подпомагане на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация с подкрепата на Българска стопанска камара.

„На този етап вече има компании, с които водим преговори за робота. Основно това са фирми от хранително-вкусовата промишленост. Освен да работи на поточна линия, колаборативният робот може да боядисва, заварява, дори да работи в логистиката. Освен това, може да носи товар до 5 кг, което е възможно благодарение на различните настройки, които могат да се задават“, обясни Арабаджиев.

Той добави, че според прогнозите на специалистите животът на българския робот ще бъде около 10 години.

По време на форума беше представена и информация за навлизането на роботизацията и автоматизацията в българската индустрия. Анализът е изготвен от PARA (Професионална асоциация по роботика и автоматизация) на база проведена анкета сред 52 фирми. Йонко Чуклев, зам.-председател на PARA, представи събраните данни, от които стана ясно, че 40% от компаниите, които са участвали в изследването, през последните три години са инвестирали над 1 млн. лв. в автоматизацията на своя бизнес.

Основната причина за въвеждането на индустриалните роботи, , която посочват големите компании, е увеличаването на производителността. На второ място е повишаването на качеството на работа. Третата основна причина е липсата на работна ръка.

На въпрос „Коя дейност бихте желали да автоматизирате през следващите 3 години?“ близо 35% от 52-те участвали в анкетата компании отговарят в производството. Една пета искат да автоматизират контрола на качеството, а 15% от анкетираните имат желание да въведат роботите в дейностите по събиране и обработване на данни.

Повече от 15% от българските стартиращи фирми са в сферата на изкуствения интелект, показва холандско проучване, представено по време на първия форум по роботика в България. Това прави страната ни лидер в Европа и съдейства за индустриалната автоматизация.

Роботиката и автоматизацията са основните фактори, които ще дават конкурентните предимства на българската индустрия в бъдеще.

"И родното производство вече има своите добри примери", казва Йонко Чуклев. "Вече в България е най-бързата поточна линия в света, която прави по 6 600 бонбона в минута. Имаме завод за хладилна техника, който на ден произвежда около 4 000 хладилни уреда. Примери в производството в България има, като нас ни радва, че има и такива, които минават от компонент до готов продукт", добавя той.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.