Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Оптимизмът в строителството и търговията на дребно подкрепят ръста на бизнес климата през май

Оптимизмът в строителството и търговията на дребно подкрепят ръста на бизнес климата през май
Miglena Ivanova

По-добрите очаквания на мениджърите в строителния сектор и търговията на дребно подкрепят ръста на общия бизнес климат през май, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индикаторът се покачва с 1,3 пункта.

Бизнес климатът в строителството се подобрява с почти 9 пункта в разгара на активния сезон за строителните фирми. Очакванията на мениджърите са оптимистични. Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също се подобряват.

Тревожно е, обаче, че се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Над 52% от мениджърите в строителния сектор също така отчитат, че има сериозен проблем с недостига на работна сила.

Бизнес климатът в търговията на дребно нараства с 2,1 пункта през май. Това се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-резервирани.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ запазва приблизително нивото си от април, сочат още данните на НСИ. Очакванията на промишлените предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца остават благоприятни.

Единствено бизнес климатът в сектора на услугите се влошава през май – с 2,2 пункта. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца се подобряват.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.