Блокчейн и банките - от враг №1 до пръв приятел

blockchain

От появата на първата блокчейн технология всички във финансовия сектор осъзнават, че нещата и при тях ще се променят. От въвеждането на блокчейн през 2008 г. се казваше често, че банковите институции по света ще се изправят пред доста трудни времена и в един момента ще станат не само непрактични, но и излишни. Вследствие на това се появиха и гласовете, които обявиха блокчейн за враг №1 на банковата индустрия.

Зад всеки консервативен глас обаче стои и по един напредничав мислител, който е склонен да изследва обещаващите възможности на технологията. Така банките започнаха да възприемат бързо тази новост, която до 2030 г. може да им спести по 27 млрд. долара годишно, пише онлайн изданието entrepreneur.com, което цитира данни на Juniper Research.

Най-бързо блокчейн технологиите напредват в европейските банкови институции.

До 2017 г. почти всичко беше експериментално и във фаза прототип. От началото на 2018 г. обаче изглежда банките започнаха реално да работят с блокчейн, коментира Дейвид Трийт, ръководител блокчейн за капиталовите пазари в Accenture.

На 14 май тази година банковите гиганти HSBC и ING направиха първата реална сделка между две банки в блокчейн среда.

През октомври друга група европейски банки завършиха първия етап на изпитване в рамките на междубанковия процес за съгласуване. Водени от базираната в Италия Associazione Bancaria Italiana, 14 банки, включително BNP Paribas, допринесоха с данни към базирана в блокчейн мрежа. Това е първата фаза на последващи синергични реализации на DLT технологии, която включва и форма на интелигентни договори, които ще регулират прехвърлянето на данни.

Компанията ABI Labs наблюдава милиони трансакции между участващите банки. Данните показват, че представянето е задоволително, което ще позволи процесът да премине на следващото ниво.

Това сътрудничество между европейските банки идва по проект, ръководен от полската банка PKO Bank Polski, в партньорство с технологичната компания Coinfirm, която ще използва технологията блокчейн за уведомяване на клиентите за промени в продуктовите условия. Проектът, озаглавен Trudatum, е описан като "пробив в глобален мащаб" от Павел Кусковски, президент на Coinfirm.

Европейските банки вече обмислят и създаването на Европейско блокчейн партньорство. ЕС също иска да обедини индустриите, така че Европа да поеме водещата роля в блокчейн технологиите.

Финансовият сектор е известен с бавното внедряване на технологии. Колебливостта е една от основните причини. Реалният напредък на банковия сектор всъщност се води от платформи извън традиционните банкови институции. Един такъв проект е предвиден да започне отваряне на клиентски сметки до края на месеца – EQIBank, основан от бивши банкери от f HSBC, Credit Suisse, Bank of New York и UBS. Той предлага традиционните услуги на напълно лицензирана, регулирана банка, която управлява традиционни и крипто активи в рамките на единна банкова връзка. Услугите ще включват търговия, кредитиране, попечителство, сетълмент и клиринг.

След въвеждането на популярни криптовалути като Bitcoin банките по целия свят очевидно са разбрали, че нещо трябва да се промени. Все пак подобренията още не биха повлияли генерално на клиентите им, макар че има някои ползи, които биха ги заинтересували. С реалните банкови алтернативи като EQIBank глобалната банкова индустрия може да има нов, сериозен конкурент. Това би могло напълно да наруши бизнес модела и в близко бъдеще.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.