12-те най-иновативни български компании

1146459_victory

За осма поредна година Фондация „Приложни изследвания и комуникации", координатор на Еnterprise Europe Network у нас, в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Представителството на ЕК в България награди най-иновативните български предприятия. Компаниите с най-голям принос за развитието на иновативния потенциал на страната бяха отличени в общо 6 категории на церемония в рамките на Осмия национален иновационен форум в присъствието на президента Росен Плевнелиев, представители на държавните институции, научните среди и бизнеса.

Ето кои са победителите:

Област „Пазарно лидерство”

„Уолтопия” ООД

Фирма "Уолтопия" е създадена през 1996 г. с предмет на дейност производство на изкуствени катерачни стени и хватки. Основатели са двама млади катерачи -  Ивайло Пенчев и Метин Мусов, и това до голяма степен обяснява бързия темп на развитие на компанията. В момента фирмата притежава най-голямата фабрика в Европа за производство на изкуствени катерачни стени с 350 служители,  има представители в повече от 23 страни като Белгия, Канада, Египет, Франция, Германия, Гърция, Индия, Израел, Япония, Казахстан, Холандия, Норвегия, Русия, Сингапур, Южна Корея, Швеция, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ, и е световен лидер с глобален пазарен дял от над 60%. В конкурса компанията участва със серията „Трансформиращи се стени за катерене“, които са световна новост на пазара и със специална настилка за катерачески центрове One More Life (OML), намаляваща драстично съпротивлението с нея при падане от височина над 3 метра. Продуктът също е новост за световния пазар.

„Хаос” груп

Хаос Груп (chaosgroup.com) е българска софтуерна компания, основана през 1997 г. в сферата на 3D и анимационните услуги. Фирмата прави първия си пробив с алгоритъм за визуализация на огън, а в момента е световен лидер в предоставянето на иновативни решения за специализиран софтуер, обслужващ развлекателната индустрия и сектора за визуализиране. В Конкурса фирмата участва с продукта си V-Ray RT, представляващ приложение за рендъринг на триизмерни изображения в реално време. V-Ray се използва от водещи студиа за визуални ефекти в киното, в рекламната индустрия, както и в архитектурната и продуктова визуализация.

Област „Устойчиво иновативно поведение“

Дейзи Технолоджи” ЕООД

„Дейзи Технолоджи” ЕООД е специализирана в разработка, производство и дистрибуция на електронни продукти - фискални устройства, ПОС системи и оборудване, електронни електромери, системи за дистанционно отчитане на консумираната енергия, оборудване за бензиностанции, таксиметрови апарати и други. Създадена през 1996 г. фирмата е най-големия производител на електронни устройства в България и най-големия износител на фискални устройства и електромери в Югоизточна Европа, Централна Азия и Африка. В конкурса компанията участва с два иновативни проекта: Daisy VEND - фискално устройство за вграждане в автомати на самообслужване с вграден данъчен терминал за връзка с НАП. Perfect S e компактeн касов апарат от ново поколение и луксозен клас, който отговаря изцяло на изискванията на Наредба Н-18 на МФ.

Област „Качество на живот”

„Бонбонена Фабрика АЛПИ – Асеновград

Основана през 1995 г., фирма АЛПИ специализира в разработката и производството на бонбони с различни здравословни ефекти. Фирмата разполага със собствена фабрика на 5300 кв.м. застроена площ и повече от 30 артикула. Фабриката работи по уникални собствени технологии и рецептури за различни видове функционални бонбони, разработени съвместно със специалисти от Университета по хранителни технологии – Пловдив. В Конкурса за Иновативно предприятие на годината, 2012, фирма АЛПИ участва с иновативните си парфюмиращи бонбони ДЕО, разработени съвместно с BENEO Palatinit Group, Германия. Продуктът е световна новост, основаваща се на научни изследвания на японски учени за парфюмиращия ефект на розовото масло, прието чрез храната. Бонбоните ДЕО са защитени с търговска марка и се изнасят за САЩ, Русия, Китай, Германия, Испания, Словакия, Литва, Латвия, Корея. Отличени са с Награда за световна иновация в областта на храните на Международно изложение за иновации IEI 2011, в Женева, Швейцария.

„ЕлБи Булгарикум“ ЕАД 

„ЕлБи Булгарикум“ ЕАД има десетилетни традиции в разработването, производството и експорта на традиционни български млечни продукти, закваски и технологии. Фирмата е технологичен и експортен лидер в млечната индустрия с лицензии в Япония, Германия, Швейцария, Холандия, Кипър, Финландия, Филипините, Франция и Австрия. Предприятието получи награда за две реализирани иновации: Технология за получаване на сирена с оптимизирана биоактивност и функционални ефекти за украпване на костната плътност, понижаване на кръвното налягане и стимулиране на имунната система и Разработката на ново поколение стартерни култури за българско кисело мляко (БКМ) с оптимизирани полезни свойства. Целта на иновацията е да се създадат нови комбинации от  щамове млечно-кисели бактерии с подсилени протобиотични свойства.

Пантелей Тошев ЕООД

Основана през 1995 г., „Пантелей Тошев“ ЕООД е бързоразвиваща се компания, специализирана в разработването и производството на здравословни ингредиенти за напитки и храни. В настоящото издание на Конкурса участват със световната продуктова иновация „NATURAL FORMULA“ – нова генерация емулсии за безалкохолни напитки от 100 % натурални съставки. Фирмата засега единствена в света успява да замени тегловните агенти и хидроколоидите в емулсиите с изцяло натурални съставки като решава най-трудния технологичен проблем в тази област – създаване на високо-стабилни емулсии без използване на стандартните досега химически агенти (бромирани гуми, SAIB, бромирани масла).

Област „Независим жизнен цикъл на иновацията“

„Оптикс” АД

Предприятието, разполагащо с над  400 души персонал, специализира в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни елементи и цялостни изделия с военно и гражданско предназначение.  В конкурса фирмата участва с нов производствен процес за обективи в IR и UV области, с изключителна прецизност, чистота и гладкост при обработката на лещите под 1 nm. Процесът е световна иновация. Другият иновативен процес, за който фирмата е отличена, е производството на оптични елементи, вграждани в датчици за автомобилната индустрия. Изделието се характеризира с голяма сложност на формата и изработката, като е уникално за световния и българския пазар.

„Спесима” ООД

Българо-германската фирма се развива в областта на научно–изследователска, развойна, производствена и инженерингова дейност за внедряване на специализирани системи за автоматизация. Фирмата произвежда специализирани роботи, машини за газопламъчно и плазмено рязане, информационни системи за обслужване на метростанции и паркинги и др. Извършва консултантски услуги и сервиз. Във фирмата има структурирано звено за НИРД, което работи в тясно сътрудничество с консултанти от БАН и Техническия Университет – София. Използват се най-модерни методи на 3D – проектиране, както и САМ системи. През периода 2005 - 2011 г. са патентовани 8 изобретения, които са внедрени в производствената програма на фирмата.

КЕИТ ООД

КЕИТ ООД е българска фирма, която от 15 години е фокусирала своята дейност в областта на сигурността. Шифрираните маркировки и код от материала са фирмена патентована технология с широк спектър от приложения. В конкурса КЕИТ участва с иновативната си технология за Шифрирана лазерна перфорация на образ в паспорт за висока сигурност „SecuryPerf”™. Иновацията включва разработка, производство, доставка и пуск на комплект от високопрецизни лазерни машини, софтуер за машините и интеграция в целия технологичен процес на издаване на паспорти.

Област „Процесна иновация/ Иновационен хъб “

„ДиТра“ ООД

ДиТра ООД е CAD/CAM център на ТехноЛогика с основна мисия да подпомага производствените предприятия при създаване на техните продуктови иновации със средства и ноу-хау за проектиране, прототипиране, производство, иновации и усъвършенстване като драстично съкращава времето до пазара. Към нея  функционира и Лаборатория за подпомагане на иновативните процеси в индустрията, от чиито услуги се ползват трицифрен брой предприятия от машинoстроенето, електротехниката, електрониката, инструменталното производство и други индустриални браншове. Отличена е за набора си от услуги, свързани с нови за българския пазар продукти, технологии, методологии, умения и ноу-хау, за подпомагане на иновациите в българските индустриални фирми. Тези услуги подобряват организацията на работата и повишават конкурентоспособността на предприятията, осмислят техните инвестиции в машини, скъсяват пътя от идеята за нов продукт до пускането му в производство, трансферират технологии и умения.

ЗМД Истърн Еуроп“ ЕООД

ЗМД Истърн Еуроп  е един от дизайн-центровете за интегрални схеми и основната група за разработка на програмни и приложни продукти на Германския ZMD (Zentrum Mikroelektronik Dresden AG). Фирмата е създадена през 2008 г. като дъщерна компания със седалище в гр. Варна и специализира в разработка и тестване на чипове за връзка между сензорите за температура, налягане и влажност и микропроцесора, обработващ тази информация, както и на управления на светодиоди.

Област „Социално въздействие върху регион“

АРЕКСИМ Инженеринг

Компанията  е водещ производител на технически изделия от пластмаси. Фирмата е създадена в Смолян през 1991 г. и понастоящем в нея работят 420 души персонал. Основната й дейност е производство на високотехнологични пластмасови компоненти и щприц форми за тях. Фирмата разполага с модерно оборудване и роботизирани технологични линии, инвестира системно в лицензии, специализиран софтуер, системи за управление на качеството, клиентите и процесите, както и в развитието на човешкия персонал, чрез обучения в страната и чужбина. Фирмата участва в конкурса с технология за три компонентно шприцване, която е новост за България и позволява едновременно шприцване на  детайл/изделие с три различни материала, с три различни цвята и механични свойства. АРЕКСИМ Инженеринг има изградено тясно партньорство с Техническия колеж в Смолян, като организира стажантски програми и спонсорира с оборудване. Също така, фирмата се стреми да привлича специалисти от цялата страна, като акцентира върху младите кадри и им предоставя отлични условия за работа и развитие. От 6 години собственикът на Арексим е основен организатор на международния джаз фестивал Smolian July Jazz.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.