Сериозен растеж за Visa на българския пазар през 2012 г.

2037_visa

Разплащанията при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, са нараснали с 27%, достигайки 906 млн. евро евро за 12-те месеца до 30 септември 2012 г. Сериозен ръст е отчетен при транзакциите на POS терминали, които нарастват с 33.4% до 23 млн., отчетоха от компанията, която обяви годишните си резултати за финансовата 2012 г.

От Visa обясняват силния ръст, постигнат през миналата година, с все по-активната употреба на дебитни карти у нас. Обемът на разплащанията с дебитни карти, издадени в България, нараства с 35% годишно, достигайки сумата от 580 млн. евро, докато броят на POS транзакциите с дебитни карти се покачва с 38% до 16.7 млн. Картите, издадени от българските членове на Visa Европа, са общо 3.27 млн., с 6.58% повече от предходната година.  Същевременно обаче, средната цена една покупка пада с 4.6% до 39.4 евро.

Като цяло, общият обем на средствата, изхарчени с карти на Visa, издадени от местни банки, е нараснал с близо 22% до 4.05 млрд. евро. Този оборот е реализиран чрез 63 милиона транзакции, с 21% повече спрямо финансовата 2011 г. За сравнение, на европейско равнище ръстът на изразходваните с карти на компанията средства е близо три пъти по-малък – 8%.

Компанията обяви още, че през 2013 г. започва предлагането на различни иновативни услуги. Такава е услугата V.me, първият интегриран дигитален портфейл на компанията, който тръгва във Великобритания, Франция и Испания. Картодържателите у нас също ще могат да се възползват от разработените от компанията иновации, част от платформата й „Бъдещето на разплащанията“. В България ще бъдат въведени плащанията от човек на човек (P2P payments), които позволяват на притежателите на карти Visa да изпращат пари директно от своя смартфон.

Друга иновация, която ще се появи у нас, е картата Visa CodeSure - новаторски продукт, който гарантира сигурността на картодържателите в онлайн пространството. Visa CodeSure има азбучно-цифров дисплей, клавиатура с 12 бутона и вградена батерия, които допълнително намаляват риска от онлайн измами.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.