Световните инвестиции вървят към предкризисни равнища

1236662_money_heap1

След срива на преките чужди инвестиции (ПЧИ) на световно равнище през кризисните 2008 г. и 2009 г., през 2011 г. те нарастват за втора поредна година. През изминалата година международните компании са вложили в чужди страни общо 1.5 трлн. долара, или с 16% повече от равнището през 2010 г. От общия обем на инвестициите тези в българската икономика през миналата година заемат около 0.5%, или 1.3 млрд. долара, с което държавата ни се нарежда на около 50-то място в световен план. Лидери по привлечени ПЧИ са САЩ, Китай и Белгия. Това показва Световният доклад за инвестициите през 2011 г.  на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), представен от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

През 2012 г. се очаква ново забавяне в резултат от икономическата несигурност в развитите, и от забавения растеж в развиващите се страни. Затова, вероятно през тази година глобалните ПЧИ ще достигнат 1.6 трлн. долара, а по-стабилен растеж се очаква през 2013 и 2014 г., когато те ще нараснат до към 1.9 трлн. долара. Така международните инвестиции ще се доближат съвсем до предкризисните равнища, рекордът при които е 2.00 трлн. долара през най-силната 2007 г. Към момента обаче продължава да се наблюдава нарастване на кешовите наличности на големите корпорации за сметка на вложения в нови проекти.

„България като цяло следва световните тенденции, като в основата е спад в инвестициите в услуги”, коментира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов. Според него обаче, ако на глобално равнище все пак се наблюдава растеж в областта на финансите, търговията и недвижимостите, то у нас такъв все още няма. За сметка на това, стабилни в България са ПЧИ в сферата на производството и телекомуникациите, между 85% и 90% от които идват от страните членки на ЕС.

„На фона на 2010 г. у нас стартират много повече инвестиционни проекти в областта на автомобилната промишленост, като основно чуждите инвеститори избират между България и Сърбия”, обясни Стефанов. През изминалата година се наблюдава и известно подобрение и при финансовите услуги. Основно през последните години в България инвестиционните проекти са по-малки, за по няколко десетки млн. евро и отварящи работни места за около 200-300 човека.

„Ако трендът се запази, за 2012 г. в България можем да прогнозираме ръст на ПЧИ от около 10-15%. Тъй като обаче икономиката ни е малка, и един мащабен проект може коренно да промени картината”, добави още изпълнителният директор на БАИ. Такъв проект може да бъде планирания строеж на път Русе-Свиленград, интерес към който имат катарски инвеститори, но към края на май такива инвестиции не са отчетени от агенцията, стана ясно още на представянето на доклада.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.