Промишленото производство в еврозоната достигна 13-месечно дъно

chart-down

Промишленото производство в еврозоната достигна 13-месечно дъно през август. Показателят, измерващ производството, падна до 50,7 пункта през осмия месец от годината, докато през юли стойността му беше 51,8 пункта. Въпреки това индекс над 50 показва разрастване на икономиката.

Наблюдава се спад на новите поръчки към производителите на фона на увеличаващото се напрежение между Европейския съюз (ЕС) и Русия по отношение на Украйна, коментират анализатори пред „Би Би Си“.

Данните за забавения ръст на промишленото производство в еврозоната идват ден преди заседанието на Европейската централна банка във вторник (2 септември). Бизнесът ще очаква ясен план от страна на институцията по отношение на последната информация за пазара, както и за опасността от дефлация, пише изданието, цитирано от econ.bg.

„Въпреки че някакъв ръст е по-добре, отколкото да няма такъв, спиращият ефект на увеличаващата се икономическа и геополитическа несигурност за производителите става все по-забележим“, коментира икономистът Роб Добсън.

В Германия показателят достигна 11-месечно дъно до 51,4 пункта. Във Франция пък неговата стойност падна до 46,9 пункта. Най-добре в това отношение се представя Ирландия, която отчете индекс на промишленото производство от 57,3 пункта, което е най-високата стойност от 1999 г. насам.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.