Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 13, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

През тази година ЕС ще финансира 645 иновативни проекта на малки и средни предприятия

През тази година ЕС ще финансира 645 иновативни проекта на малки и средни предприятия
Petya Dimitrova

Европейската комисия обявява първите резултати по своя нов инструмент за малките и средните предприятия (МСП), стартирал в рамките на програма „Хоризонт 2020“. Той е с бюджет от 3 млрд. евро и има за цел да се помага на иновативните малки предприятия да реализират своите идеи на пазара.

Общо 155 МСП от 21 страни (страни от ЕС или страни, асоциирани към „Хоризонт 2020“) ще получат по 50 000 евро, за да финансират проучвания за осъществимост с цел изготвяне на своите стратегии за иновации. Освен това МСП могат да се възползват от бизнес обучение с продължителност до 3 дни.

Особено успешни бяха МСП от Испания с 39 избрани предложения, следвани от МСП от Обединеното кралство и Италия. За първите безвъзмездни средства бяха подадени общо 2666 заявления. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени официално през август. След това техните имена ще бъдат оповестени публично от Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (EASME), която управлява програмата.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин заяви: „Интересът към новия инструмент за МСП е обнадеждаващ. Очевидно е, че съществува търсене за този вид подкрепа. Надявам се много от финансираните бизнес планове да се превърнат в реални продукти и услуги, които създават растеж и работни места в нашите икономики. Нашите новатори трябва да растат!“.

Инструментът за МСП е основен елемент от финансирането за малките предприятия, което е налично по програма „Хоризонт 2020“. С бюджет от 3 млрд. евро за период от седем години той предлага по бърз и опростен начин безвъзмездни средства за извършване на проучвания за осъществимост на бизнес иновации (етап 1) и за демонстрационни проекти (етап 2). Освен това предприятията с идеи на етап инвестиции могат да се възползват от консултации за развитие на бизнеса и други услуги за подкрепа (етап 3).

Чрез инструмента за МСП Европейският съюз иска да финансира най-иновативните малки предприятия, които имат висок потенциал за растеж. Процедурата за кандидатстване е лесна, но само най-добрите проекти ще получат финансиране. Темите, по които може да се кандидатства, са посочени в работната програма за иновациите в МСП по „Хоризонт 2020“.

Заявления могат да се подават по всяко време, но се оценяват четири пъти в годината. Днешните резултати се отнасят до заявленията в рамките на етап 1, които са получени до 18 юни 2014 г. Следващите дати, след които ще бъдат разглеждани заявления, са 24 септември 2014 г. за етап 1 и 9 октомври 2014 г. за етап 2.

През 2014 г. се очаква да бъдат финансирани около 645 проекта (по етап 1 и 2), а през 2015 г. — броят им да се увеличи до 670.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.