Повече от половината държавни инвестиции се финансират с европари

euromoney

През първото полугодие на 2013 г. 57% от държавните инвестиции са финансирани по линия на европейските фондове. Това показват данните са изпълнение на бюджета до юни, според които капиталовите разходи на държавата са в размер на 1 334.6 мнл.лв., като от тях 765.8 млн.лв. е европейското финансиране, съобщават от Българската търговско-примишлена палата (БТПП).

Фондовете на ЕС се затвърждават като основен източник за инвестиционната дейност на държавата, чрез която се модернизира инфраструктура или се изпълняват други проекти с икономически ползи за бизнеса и гражданите. Според БТПП все по-нарастваща роля на европейските пари не бива да се подценява. За сравнение през 2008 г. делът на европейското финансиране в инвестициите на държавата е само 11.6%.

Ето защо, бизнес организацията за пореден път акцентира върху важността на процеса по програмиране и договаряне на новите оперативни програми през следващия програмен период 2014-2020, което тече в момента. Същевременно, различни браншови организации неведнъж алармираха за опасност от забавяне на старта на ключови програми като тези за бизнеса и за развитие на селските райони в резултат от тромави преговори между заинтересованите страни.

По отношение на държавния бюджет за следващата година.,  палатата препоръчва да се обърне внимание върху инвестиционните разходи, защото чрез тях се създават условия за повече производителност и растеж. Очакванията на бизнеса са държавата да инвестира и в технологии за изграждане на електронно правителство, чрез което ще се облекчи обслужването на фирмите.

От друга страна, при частните инвестиции от чужбина се наблюдава известна предпазливост, отблязват от бизнес организацията. Предварителните данни на БНБ показват, че през първата половина на 2013 г. в страната са постъпили 711.1 млн.евро при 1 134.3 млн.евро за същия период през миналата година.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.