Нова законова промяна ще премахне част от облекченията за инвеститорите

426736_office_tools_3

Малко над половин година след като дълго обсъжданите промени в Закона за насърчаване на инвестициите получиха зелена светлина от Народното събрание, изглежда стимулите за инвеститорите в българската икономика ще претърпят нова ревизия в посока на ограничения. Сред предвидените промени е отпадането на разпоредбата, предвиждаща държавата да предоставя като държавна помощ до 10% от инвестицията, обяви вицепремиерът Даниела Бобева на форума „Диалог за икономическото развитие на България: Инвестиции, приоритети и перспективи” във вторник.

Причината, по думите на Бобева е, че държавата няма възможността да си позволи стимулите, които предлага на инвеститорите. „Имаме красив Закон за насърчаване на инвестициите, който лъже инвеститорите, защото сме обещали стимули, които никога не сме давали.”, коментира тя.

Сред облекченията, които ще се запазят, са тези за връщане на осигуровките за новоназначените служители за период от 24 месеца, както и за изграждане на прилежаща инфраструктура до изградените индустриални обекти, стана ясно още от изказването на вицепремиера.

Тя не посочи приоритетни сектори за развитие на българската икономика, но обясни, че вече са готови секторните стратегии за развитие на туризма, за питейните минерални води, овцевъдството, иновациите и публично-частните партньорства.  „Харесвам българската икономика. Тя оцелява”, посочи Даниела Бобева и добави, положението през годината е можело да бъде много по-зле, предвид смяната на три правителства, неблагоприятната външна среда, доста наследени проблеми.

Вицепремиерът подчерта още, че в Бюджет 2014 г. е отделена рекордна сума за иновации в размер на  20 млн. лв. Според нея, икономическото ведомство работи и за привличането на научно-развойни центрове на територията на България, като включително предлага на заинтересованите компании свободни помещения безплатно. По отношение на цялостната държавна политика, през следващата година Финландия ще ни ‘’даде акъл” как да  направим икономиката си по-иновативна, каза още Бобева.

Според нея, един от проблемите на търговско-икономическите служби в чужбина е имиджът на българския бизнес. "Външнотърговските представители се притесняват да помагат на фирми, които искат да изнасят или да правят бизнес в чужбина, защото могат да ги обвинят, че работят за олигарси. В много сектори са натрупани имиджови проблеми на българския бизнес. Така инвестиции не се насърчават", каза Бобева.

Сред останалите намерения на правителството в областта на икономиката са гласуването на нова глава в Закона за защита на конкуренцията, регламентираща отношенията между производители и търговци, радикални промени в посока по-добра събираемост на държавните вземания и приватизацията на БФБ-София.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.