Китайски фирми с инвестиционен интерес за фабрика за авточасти в България

automotive

Китайска фирма проучва възможностите за отваряне на завод за авточасти в България, от който да захранва заводите на Volvo и Bentley и други големи автомобилостроители в Европа. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, цитиран от агенция КРОСС.

Очаква се инвестицията да бъде за около 100 млн. евро,  а китайските компании смятат, че формалностите около реализацията на проекта ще бъдат уредени най-късно до два месеца.

Според Янев китайските инвеститори се интересуват от възможностите за използване на средства от еврофондовете. За това те първоначално ще регистрират своя фирма в България.

„Не бива да забравяме, че китайска собственост са големи автомобилостроителни фирми в Европа като Volvo и Bentley", припомни Янев. „Със завода в България китайците ще имат възможност да улеснят доставката на части и компоненти за своите мощности в отрасъла на Стария континент", добави изпълнителният директор на БАИ.

В България производството на части за автомобили е браншът, който привлича най-много чуждестранни инвестиции, сочат анализите на министерството на икономиката.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.