Как да използваме по-ефективно фирмената си страница във Facebook?

alen

„В социалните мрежи цар е не съдържанието, а анализът”, категоричен е управителят на Social Me Ален Попович, според когото 90% от компаниите в България не използват правилно Facebook в комуникацията с клиентите си. Попович представи тенденциите в маркетинга и комуникациите чрез най-голямата социална мрежа в рамките на форума за дигитален бизнес K2Web.

По думите на експерта, за разлика от традиционните медии, където не съществува строго определен таргет от клиенти, то при социалните канали постоянно трябва да се провокира интересът на потребителите, за да може новините, които се публикуват, са излизат на стената на повече хора. „Недейте да разочаровате хората в социалните мрежи, защото се вие се нуждаете от тях. Те са вашите войници, които да споделят публикуваното от вас съдържание”, посъветва Ален Попович. Той допълни, че като цяло хората са по-склонни да споделят съдържанието, което ги е впечатлило, отколкото да натискат “Like”- бутона, което всъщност е най-важното за фирмените страници.

Според Попович, много важно в комуникацията с клиента е обратната връзка, а към момента само 30% от потребителите получават отговор на запитванията си, направени на фен страниците на следваните от тях фирми. „Щом сте избрали да таргетирате клиенти по този начин, трябва да им отделяте време”, заяви той, съветвайки участниците във форума да си направят график, по който да проверяват какво се случва на фирмените им профили, за да могат да отговорят на потребителите в разумен срок.

„Недейте да гледате само броя и лайковете, а и ангажираността на феновете си. Ангажирайте ги с игри, давайте им редовно малки награди. Вие разполагате с определен бюджет, направете така, че новините за вас да достигат до максимален брой хора. Всички си падаме малко клюкари – хората предпочитат да споделят, отколкото да пазят тайни”, обясни още специалистът по комуникации в социалните мрежи.

Ален Попович даде и полезни съвети за справяне с т.нар „хейтъри”, като на първо място, според него, е важно те да бъдат привлечени на страната на определената компания или медия, тъй като са интелигентни и ценни потребители. „Приемайте хейтърите като потенциални клиенти и никога не им казвайте, че не са прави. Не ги съветвайте какво да правят и не опитвайте да сте доминиращата страна в комуникацията си с тях. Освен това, не е нужно да отговаряте на нападките им веднага, тъй като позицията ви ще бъде повлияна от емоции”, препоръча той.

В заключение, Попович цитира изследване на Deloitte, според което по-успешни и с повече верни последователи са тези страници, които представят по истински и емоционален начин кой стои зад промотирания бранд, или тези, които използват герой, представляваш марката. Експертът бе категоричен, че „хората вярват на лица, а не на лога”.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.