Кабинетът гласува извънредно актуализацията на Бюджет 2013

money_3

На извънредно заседание в понеделник се очаква Министерският съвет да приеме актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Промените в закона за бюджета предвиждат повишаване на разходната част и нарастване на дефицита с 493.4 млн. лв. до 2% от прогнозирания БВП за годината, както и по-нисък икономически растеж от 1% . Ревизията включва и нова емисия на държавен дълг на външните пазари в размер на 1 млрд. лв., с който се цели осигуряване на финансов буфер в бюджета.

Извънредното заседание на кабинета бе насрочено за 13.00 часа на 22 юли, но в последния момент в  понеделник сутрин правителствената пресслужба обяви, че то ще бъде изместено час по-рано в 12.00 часа.

Министерството на финансите аргументира предложената актуализация с твърде оптимистични прогнози за макрорамката на етапа на планиране на бюджета за годината, недооценени ефекти от нормативни промени в режими и срокове за деклариране и внасяне на някои данъци, неизпълнение на данъчните приходи, свито вътрешно търсене, динамиката на вноса и износа и промените във валутните курсове.

За преодоляване на натиска върху разходите в резултат на просрочените задължения, както и за осигуряване на допълнителен ресурс в резерва за непредвидени и неотложни разходи, в частта му за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, се предвиждат разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите в общ размер на 200,4 млн. лева. От тях предвиденият ресурс в размер на 160,4 млн. лв. (0,2 % от прогнозния БВП) е предназначен главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.

Предвидени са също така и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители. Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи. Със средствата ще бъде компенсиран възникналият недостиг за изплащане на интеграционни добавки,  с които ще се осигури финансирането на правата на хората с увреждания и тяхната социално-икономическа защита. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

По думите на финансовия министър Петър Чобанов, новият дълг в размер до 1 млрд. лв. няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури известен буфер . Той е уверен, че нивото на дълг на България е достатъчно ниско, за да може да си позволим заем, който така или иначе е бил предвиден в записаното и в момента в Бюджет 2013. „Това означава, че потенциалната задлъжнялост на икономиката не става повече от предвидените 14,6 млрд. лева", каза Чобанов. Той припомни, че догодина също имаме плащания по външния дълг и е важно да се осигури ресурс сега, за да не се натоварва в първите месеци на 2014 г. фискалният резерв, когато разходите традиционно са повече от приходите и няма да се наложи да се търси дълг „на пожар". Министърът подчерта, че заемът няма да финансира социални плащания.

Ден по-рано партиите от Реформаторския блок се обявиха срещу актуализацията на бюджета и призоваха президента да наложи вето на законовите промени. Според тях, повишаването на разходната част и новата дългова емисия нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелстват единствено мафията и олигархията.

Икономисти също изразяват остри възражения срещу предстощята ревизия. В ефира на Нова телевизия в понеделник проф. Чавдар Николов изрази опасения, че актуализацията на бюджета ‘’осребрява” властта.

По думите на Мартин Димитров правителството на премиера Пламен Орешарски мисли за оцеляване, а актуализацията цели купуване на време. „Тази цел обаче не е в полза на българската икономика”, отбеляза бившият лидер на СДС, според когото кабинетът няма воля за реформа.

Бившият социален министър Иван Нейков припомни предизборните думи на социалистите, че приходната част на бюджета трябва да бъде увеличена с 900 млн. лева. „Това беше критиката към Бюджет 2013. Не може да са прави и двата пъти – или са прави, когато казват, че 900 млн. са скрити, или са прави сега, че няма 1 млрд. Актуализация на бюджет и заем не са мръсни думи”, посочи Нейков. „Ако обаче на повърхността не се вижда за какво ще отидат тези пари, значи те ще отидат за нещо под повърхността”, коментира юристът.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.