Икономист: Не е възможно да има единна минимална европейска работна заплата

euro_money

Не е възможно да бъде въведена минимална европейска работна заплата, която да е еднаква за всички държави в ЕС. На практика няма и точно такова предложение.  Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" икономистът Петър Ганев.

Обикновено всъщност се говори за механизъм, за координация, по който се определя минималната работна заплата, а не примерно за едни 1000 евро, които да взима всеки европейски гражданин, добави икономистът.

Първия голям въпрос е дали въобще трябва дадем на Европа да ни казва какъв да бъде този въпросен механизъм - това е генерален въпрос, над който всеки европейски политик и кандидат трябва да мисли. Втория въпрос е, ако има механизъм, как да се определя, допълни икономистът.

Интересното е, че до момента има само едно предложение - това е именно на Тимерманс, който е основния кандидат на европейските социалисти и потенциално председател на следващата ЕК. Той предлага тя да е 60 процента от - и тук вече идва тънки момент, от медианната заплата, коментира Петър Ганев.

При средната заплата взимаме заплатите на всички, виждаме какво е средното ниво и примерно ако 100 хиляди българи взимат максимален осигурителен праг или нагоре, те тежат и бутат заплатата нагоре - тя е около 1200 лева, в зависимост кое тримесечие се взима. А медианната заплата е тази, която разделя населението на две - половината взимат повече, половината взимат по-малко.

И тъй като тук голямото струпване на заплата знаем, че е около минималната, малко над минималната в долния сегмент, а тези отгоре тежат с 10-20 хиляди заплата и затова традиционно в България медианната заплата е около 70 процента от средната, каза още икономистът.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.