ЕК улеснява фирмите, които искат да се преместят в друга страна на Общността

business-2

Европейската комисия предложи нови правила за улесняване на компаниите, желаещи да се преместят в друга страна от Европейския съюз. В същото време с тях се цели да бъдат блокирани злоумишлени премествания, мотивирани от данъчни или социални съображения, предаде Франс прес.

Предложеното законодателство, което трябва да бъде одобрено от страните членки и евродепутатите, има за цел да се хармонизират процедурите за компаниите, желаещи да се установят в друга страна членка.

То трябва да премахне прекомерните административни пречки и различията между отделните национални правила за продажба и прехвърляне на централи, които днес обезсърчават компаниите да търсят нови възможности в общия пазар, посочва комисията.

Текстът би позволил да се премахне съществуващото в някои страни задължение да се ликвидира предприятие, ако ръководството иска да създаде структура в друга страна от ЕС.

Освен това всички страни членки ще трябва да позволяват регистрирането на нова компания "изцяло онлайн" - възможност, която според комисията съществува само в 17 страни членки.

В случай на преместване на централа и при трансгранично подразделение новите правила ще дават на страната членка, откъдето се премества предприятието, правото да спре проекта, ако е злоумишлен.

За целта се създават критерии, за да може да се блокира проект, целящ да се заобиколят данъчните закони, да се нарушат правата на работещите или да се поставят в опасност интересите на кредиторите или миноритарните акционери.

"Искаме да бъдем сигурни, че се възпрепятства създаването на компании фантоми, опитващи се единствено да плащат по-малко данъци", отбеляза представител на комисията, цитиран от БТА и investor.bg.

В случай на създаване на трансгранично подразделение ръководството на компанията ще бъде длъжно да информира служителите си относно бъдещите им права. "Ако няма съгласие и ако правата на участие в приемащата страна са по-малки, отколкото в изпращащата, ще трябва да поддържа същото ниво на участие като това преди разделянето".

Британските компании, заинтересовани от преместване на централата им в ЕС заради Brexit (насрочен за края на март 2019 година - бел. р.), биха могли да се възползват от новото законодателство, ако то бъде прието навреме от страните членки и от Европейския парламент, посочи високопоставен представител на Европейската комисия.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.