Експерти очакват кредитният пазар да се активизира отново

"Банките още през юни разхлабиха рестрикциите и върнаха ситуацията отпреди COVID-кризата, лихвите не се промениха дори по време на извънредното положение - при ипотечните кредити те се запазиха в рамките между 2,6 - 3,2%, при потребителските - между 4,5 и 6,6%, и затова този пазар много бързо се възстанови. Oще през юли-август интересът към кредитирането се върна в нивата отпреди кризата". Това коментира пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му кредитният пазар в момента продължава все едно няма COVID-19". Тошев каза още, че в момента банките "не предприемат нищо в посока рестрикции" и самият той очаква в началото на октомври да започнат нормалните есенни промоции. "През октомври, ноември и декември и банките подобряват условията си, и хората са по-активни във взимането на кредит", уточни той.

"Основно интересът продължава да бъде към ипотечните кредити, там има ръст от 12% в сравнение с миналата година, при потребителските кредити също има ръст, но е по-малък - между 3 и 5%", съобщи Тошев. Той обясни, че все още левовите кредити продължават да са по-изгодни и 95% от изтеглените кредити са в левове. Тошев обяви, че не очаква, че в следващите месеци да има промени в цените на имотите.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.