Едва 22% са разплатените средства по програма „Човешки ресурси”

259723_huddling_for_warmth

Договорените средства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” към края на май 2012 г. възлизат на 75% от общия бюджет на програмата, а разплатените – едва на 22%. Това стана ясно на десетото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма,  съобщават от управляващия й орган.

В рамките на срещата са били разгледани 19 мерки, 7 от които са изцяло нови. Две от тях са насочени към едно от най-големите предизвикателства на българския трудов пазар – справянето с младежката безработица. Схемите „Първа работа” и „Ново работно място”, по които ще бъдат насочени близо 38 млн. лв., ще осигуряват обучения и последващо включване в заетост на близо 4 000 безработни младежи до 29-годишна възраст. Те ще допълнят изпълняваната в момента схема „Създаване на заетост за младежите чрез осигуряване на възможност за стаж”.

Според данни на експертите от трудовото министерство, 40% от младежите без професионален стаж, започнали работа в рамките на проектите, финансирани със средства от ОП РЧР, запазват своето работно място при същия работодател.

Други две нови схеми са насочени към стимулиране на въвеждането на гъвкави форми на заетост в предприятията, осигуряване на социални придобивки на работното място, както и към насърчаване на географската мобилност на работещите в България. Поради засилен интерес от страна на кандидатите, увеличени ще бъдат бюджетите и на други две мерки – тази за придобиване на ключови компетенции „Аз мога повече” и на схемата „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени”. По нея се дава възможност на млади учени да включат в програми за развитие на научния потенциал и да продължат работата по своите изследвания.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.