Да работиш в бизнес, в който сумите губят значение

DSC_0392

„Нашата суровина е много скъпа, работим в милиони и милиарди, парите губят значение. Говори се, че Аурубис е втората по приходи компании в България след Лукойл, равни на 4% от БВП на страната. Но това не е най-важното – важен е начинът, по който го правим.“ Това заяви пред студенти на форума My Success in Education” Васил Стрелков, Ръководител контрол и планиране, Аурубис България.

Той разказа за кариерния си път, започнал още в университета, за да може да изплати таксата си за обучение, минал през неправителствения сектор в САЩ и продължил в областта на финансовия контрол в международния гигант Аурубис. По думите му, всяка една стъпка може да бъде интерпретирана по  два начина:  обвързването с голяма компания - като възможност, но и като ограничение; заминаването за САЩ - като развитие, но и като бягство, а завръщането в България: като смелост, или пък като лудост...

Васил Стрелков беше категоричен, че в големите фирми с традиции има проблем със закостенялото мислене и неефективността, поради което има нужда от млади хора с идеи, които намират смисъл в това, което правят. А в такива компании винаги има поле за промени и оптимизация. „Когато виждаш смисъл в това, което правиш, ти просто го правиш“.

„Успехът е в трансформацията от това да правиш нещо, в това да подпомагаш дейността на компанията, от специалист в мениджър, в човек, който управлява хора.“, посочи още той, допълвайки, че „трябва да бъдем по-скромни – всички сме счетоводители, а не финансисти. Гръмките имена са за визитките.“

Младият мениджър отправи само два съвета към студентите, тъй като, по думите му, той е едва една-две крачки по-напред в разивитието си: „Не вземайте решения, докато сте ядосани и не правете обещания, докато сте щастливи“.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.