Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 25, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България ускорява разпределянето на честоти за пускане на 5G мрежа

България ускорява разпределянето на честоти за пускане на 5G мрежа

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията форсира дейността по разпределянето на нови честоти, нужни за ефективното пускане в експлоатация на 5G в България.

Ведомството публикува на правителствения портал за обществени обсъждания strategy.bg проект за изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, с който се променя Националният план за разпределение на радиочестотния спектър.

Най-важната промяна е освобождаването на честотите в обхвата от 700 мегахерца. При  одобрение на проекта ще се създадат условия за стартиране на дейността на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за предоставяне на операторите на цифров ефир - основна необходимост за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение, пише investor.bg.

Като цяло се освобождават четири дуплексни ленти по 5 мегахерца, а от КРС ще зависи как ще ги разпредели сред желаещите. Засега интерес към изграждането на мобилни мрежи от пето поколение са заявили и трите големи оператора - „Виваком“, А1 и „Теленор България“.

Пактиката от други държави показва, че от възможността може да се възползват и други комуникационни компании. Така например в Германия в допълнение към утвърдените мрежови оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica, и претендентът United Internet също придоби честоти чрез своето дъщерно дружество 1 & 1 Drillisch. Това може да направи компанията четвъртият мобилен оператор в Германия.

Австрия пък е една от първите страни в Европа, които проведоха търг за честоти за въвеждането на 5G, а А1 Group, част от която е A1 България, e сред пионерите във внедряването на новата технология.

По данни на Ookla 49 държави в света са направили тестове на 5G досега. Около 15 страни пък са осъществили търговски старт на 5G мрежи и услуги.

Преди дни A1 България получи право да ползва за 6 месеца честоти в диапазона 3440 до 3540 Mhz за тестове на 5G. „Започваме да изграждаме нашата 5G мрежа и да тестваме приложенията върху нея от днес (понеделник, б. ред.). „Вече имаме първата работеща базова станция в България”, заяви на събитие за журналисти Красимир Петров, директор “Конвергентна мрежа и услуги” в компанията.

В страната сега се ползват 900 MHz, 1800 MHz и 2100 MHz честоти, но, за да се покрият стократните нараствания на трафика на данни, които се очакват, е нужен допълнителен спектър.

Междувременно на днешното си заседание правителството реши предприемачи и изследователи да могат да тестват нови безжични технологии бързо и на ниска цена в най-различни честотни ленти чрез издаване на временни разрешения. Това предвижда Актуализираната политика в областта на електронните съобщения на Република България 2019-2022 г., която бе приета от Министерския съвет.

Документът предлага стъпки за улесняване на използването на радиочестотния спектър и намаляване на регулаторната намеса.

Политиката в областта на електронните съобщения включва конкретни цели и мерки за намаляване на административната тежест, стимулиране на инвестициите в сектора, разгръщането и използването на мрежи с много голям капацитет и предоставяне на услуги от пето поколение.

Документът е съобразен с новата регулаторна рамка на Европейския съюз в областта на електронните съобщения от 2018 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.