България е на 45-то място по икономическа свобода в света

lupa

България се нарежда на 45-то по икономическа свобода в света и на 18-то сред страните членки на Европейския съюз (ЕС). Това показва докладът на канадския институт „Фрейзър” : „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2012 г. Изследването представя картината през 2010 г. – последната, за която има налични официални данни за всички страни, уточняват от Института за пазарна икономика (ИПИ), който разпространява доклада за България.

България леко влошава резултата си спрямо предходната година, което се дължи на забавянето на икономиката и по-голямата роля на държавата – прекомерен дефицит и разходи срещу кризата. Страната ни бележи най-добър резултат в категорията „достъп до сигурни и стабилни пари”, което се обуславя от валутния борд и ниската инфлация. През 2009 и 2010 г., когато кризата удари България най-тежко, средногодишната инфлация беше под 3%, докато в  предходните години на бърз растеж достигаше далеч по-високи стойности и дори надхвърли 10% през 2008 г., коментират от ИПИ.

Докладът показва още, че през изследваната година че икономическата свобода в света леко се подобрява, като средната световна оценка по скалата от 1 до 10 достига 6,83 през 2010 г. В същото време обаче, кризата провокира по-голяма държавна намеса в развитите държави, което срина икономическата свобода по света до исторически ниски нива през 2009 г. Именно затова двигател на икономическата свобода се оказват развиващите се държави.

„Много от страните по света обърнаха гръб на икономическата свобода в отговор на кризата от 2008/2009 г., което забави възстановяването и остави структурните проблеми нерешени. Правителствата в Европа и САЩ отстъпиха от традиционно високите нива на икономическа свобода и днес всички виждаме последиците от това – дълговите кризи в Европа и отвъд океана се задълбочават и държавната намеса, било тя фискална или монетарна, по никакъв начин не помогна за възстановяването на развитите страни. Развиващият се свят обаче дава поводи за оптимизъм, като там икономическата свобода бележи напредък. Впечатляващо е, че всички континенти са представени в топ 10, което вече рисува един много по-различен свят.” , обяснява икономистът Петър Ганев от ИПИ

На челно място в класацията на най-свободните икономики се нарежда Хонконг, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. САЩ и Великобритания продължават да отстъпват, като вече са извън топ 10, което на практика не се е случвало досега. Венецуела се характеризира с най-ниско равнище на икономическа свобода сред всички 144 държави, включени в изследването.

В топ 10 има само две държави от континентална Европа – това са Швейцария, която не е в ЕС, но за сметка на това е част от Шенген, и Финландия, която поддържа стабилни финанси и е уклончива в опитите да се „спасява” еврото. Неслучайно Швейцария, чийто граници са отворени, а в същото време не е подвластна на бюрократите в Брюксел, е страната с най-голяма икономическа свобода в Европа и на четвърто място в света, категорични са икономистите.

На равнище ЕС България се нарежда на 18-то място, задминавайки затруднени страни като Португалия, Италия и Гърция.

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.