Бизнесът за младежката безработица: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се

graduation

Спасението на давещите се е дело на самите давещи се“. С тази сентенция на Илф и Петров председателят на УС на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев обобщи проблема „младежка заетост/безработица“, по време на дискусионен форум по проблема. Според Дончев, младите сами трябва да изберат пътя си на реализация и да полагат целенасочени и непрекъснати усилия за самоусъвършенстване, за получаване на знания, умения и компетенции, които покриват очакванията на работодателите. Около това мнение се обединиха повечето представители на бизнеса, взели участие в дискусиите, които обаче не отрекоха, че и държавата трябва да се намеси в подобряването на качеството както на висшето, така и на средното образование, за да може то да отговори на нуждите на работодателите.

„Не си губете времето в университет, ако целта Ви е тройка! Знания за 3 можете да получите и в интернет – google често знае повече от Вашите преподаватели. Отделете време за университетско образование, ако имате желание и амбиция да се научите да учите, да търсите и намирате допълнителни знания!“, призова Дончев.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, също бе категоричен, че работодателите ценят не просто дипломите, а личностните качества и компетенции, желанието за развитие, хората с идеи и с визия за бъдещето. Той отправи и директни критики и препоръки към държавата, настоявайки тя по-ефективно да прилага най-важния си инструмент за въздействие върху пазара на труда и изграждането на човешки потенциал, а именно финансирането на образователната система. В тази връзка, той подчерта, че държавна субсидия трябва да получават и частните учебни заведения на принципа „Парите трябва да следват студента/ученика“.

„Важна е не собствеността, а продуктът, който създават съответните средни, професионални и висши училища”, подчерта Данев. Той настоя също така държавата да се съсредоточи върху анализиране и прогнозиране средносрочно (до 5 г.) и дългосрочно (15-20 г.) на необходимостта на икономиката от кадри с определени умения и квалификация.

По данни на камарата, представени в рамките на конференцията, през 2011 г. значително са се повишили нивата на безработица сред младежите между 15 и 24 години – отчетени са 26,6% безработни и 45,9% обезкуражени, че могат да постигнат успешна реализация в страната. „Тези тревожни данни се дължат на два основни проблема – не са налични данни за миграцията по възрастова и квалификационна структура и не се прогнозират необходимите на обществото кадри по професионално направление и специалности”, обясни изпълнителният председател на БСК.

„Дипломата е само входен билет, който обаче не е достатъчен – необходимо е да докажете проактивност и нагласи за развитие“, заяви  Мария Шишкова, председател на Българския форум на бизнес лидерите. Подобна позиция изрази и генералният директор на „Хюлет Пакард” Ираван Хира  който изтъкна, че компанията му търси основно млади хора с висока квалификация и умения. „Търсим не Вашите дипломи, а Вашият дух, желанието Ви за развитие, предприемчивостта Ви“, категоричен бе г-н Хира. Той отбеляза, че най-проспериращи в момента са компаниите, които разчитат на интелектуалния продукт, т.е. на човешкия капитал.

От своя страна, представителите на държавата начело с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, за пореден път изтъкнаха направеното в областта на младежката заетост и създаването на места за стажуване и представиха възможностите по действащи и бъдещи програми (основно с европейско финансиране). Акцент беше поставен върху  програмите „Старт в кариерата“, „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж“ и „Ново начало – от образование към заетост“. Беше анонсирано и създаването на 10 кариерни центрове до края на тази година.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.