Как успешно да превърнете бизнеса си във франчайз?

Как успешно да превърнете бизнеса си във франчайз?

Четири милиона. Това е броят на новите фирми, регистрирани в САЩ само през 2020 г. Означава ли това, че разширяването на бизнеса в момента е неразумно решение? Не и ако се подходи по интелигентен начин.

Да, разширяването на бизнеса на фона на пандемията не е за плахите предприемачи. Когато се прави стратегически обаче, това може да изведе вашата компания на следващото ниво, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Един модел, който има доказан успех, като същевременно намалява риска за компанията, е франчайз моделът на разширяване. Той работи във всякакви индустрии и за всякакви бизнеси.

Франчайзингът може да изведе вашия бизнес на нови пазари с партньори, пълни с местни знания, за да го направи успешен. Това може да увеличи шансовете за растеж, като същевременно може да намали риска за франчайзодателя чрез споделяне на финансовите задължения от двете страни.

Става ли бизнесът ви за франчайз

Има три основни неща, които да се оценят, когато се определя дали вашият бизнес би бил подходящ за франчайз модел: да е печеливш, операциите да са рационализирани и да имате екип, който да постига успех.

След това трябва да изготвите стратегически план с ясни и измерими цели. Наличието на план, който идентифицира ключови целеви пазари и идеалния кандидат за франчайз е от решаващо значение.

За да разработите своя план за растеж, помислете стратегически за растежа. Най-нискорисковият начин да го направите е да продавате повече. Помислете как можете да увеличите проникването си на пазара. Можете ли да продавате стоките или услугите си на нов пазар, нова част на града или дори нов град изобщо? Тук франчайзингът може да влезе в играта като ефективен начин за растеж, тъй като има предимства както за франчайзодателя, така и за потенциалните франчайзополучатели.

Намерете възможности за опростяване на операциите

Добрите планове за растеж са важни за подпомагане на разширяването. Оптимизирайте операциите, за да подобрите изживяването на клиентите, да увеличите ефективността и рентабилността и да актуализирате обстановката.

Ако мислите за франчайзинг на вашия собствен бизнес, независимо от индустрията, разгледайте всички аспекти на бизнеса и намерете възможности за опростяване без да жертвате това, което го е направило успешен. Потърсете ефективност, за да запазите разходите по-ниски и да рационализирате процеса, така че да може да бъде репликиран с лекота. Намерете подходящия екип от хора, които могат да ви помогнат да изградите солиден план за разширяване.

Уверете се, че вашият франчайз облагодетелства и двете страни

Споделената франчайз инвестиция предоставя предимства както на франчайзодателя, така и на франчайзополучателя. Франчайзодателят печели капитала, необходим за разширяване на бизнеса, докато франчайзополучателят получава експертния опит на компанията, за да осигури успех, и двете страни са заложени в начинанието. За франчайзополучателя това означава, че имате доверен партньор, който е свършил работата, необходима за доставяне на пакет, готов за успех със собствената ви упорита работа и принос.

Когато дойде време да потърсите франчайзополучател, намерете добър лидер, който е добре капитализиран и има доказана бизнес проницателност, и такъв, който желае да следва системата, която сте разработили. Намирането на точния франчайзополучател е нещо повече от това.

Ако още не сте го направили, определете най-добрите си ценности като бизнес и имайте добре дефинирана фирмена култура. След като идентифицирате тези критерии, потърсете кандидат, който да ги отразява. Вашият франчайз партньор също трябва да изпитва ясна страст към индустрията, в която оперирате, и по-специално към вашия бизнес. Без това нищо от останалото няма значение.

Ако направите първата част правилно и намерите правилните хора, вие сте само на път към успеха. Изграждането на страхотни взаимоотношения между франчайзодател и франчайзополучател е от решаващо значение и прозрачността е ключова за успеха на тези взаимоотношения.

Има един израз: "Никой не планира да се провали, но мнозина не успяват да планират". Що се отнася до разширяване на бизнеса, максимизирането на всяка възможност това да стане ефективно е от решаващо значение за успеха. Имайте предвид тези неща и вашият бизнес ще се разширява, като същевременно ще намалите разходите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.