Как да предотвратите бърнаут на служителите

Как да предотвратите бърнаут на служителите

Прегарянето на служителите е фактор, който е от решаващо значение за работодателите и те също трябва да работят усилено, за да го предотвратят.

Онлайн изданието business2community.com разглежда някои от причините за бърнаута и какво можем да направим, за да го предотвратим.

Как ангажираността предотвратява/причинява прегарянето на служителите

Всеки знае, че трябва да работиш усилено, ако искаш да бъдеш успешен, но и това има своите граници. Можете да натиснете твърде много педала на газта, да се лишите от почивка и да приключите с тежък бърнаут. Така цялата ви работа може да се окаже контрапродуктивна.

Първата стъпка към предотвратяване на бърнаут е да разберете какво го причинява.

Важно е да има баланс в живота между всички емоционални и физически нужди на хората, както и удовлетворяването на изискванията за професионално развитие.

Прегарянето се случва, когато има несъответствие между нуждите и изискванията. Например прегаряне може да се случи на счетоводител, който се стреми да създаде нови приятелства, но чиято работа предлага малко възможности за това. Или на мениджър, който не обича да заема централно място или да бъде в лидерска роля. И в двата примера има несъответствие между индивидуалните нужди на служителите и изискванията на работата.

Практически последици от бърнаут

Когато ежедневните задължения отговарят на вашите емоционални потребности и на кариерните ви планове, ще устоите на прегаряне. Добре е да започнете със самоинвентаризация. Разбира се, тук нещата стават малко по-сложни, но все пак си струва да си зададете следните въпроси:

Какво ви мотивира? Помислете за задачите или отговорностите, които ви карат да се чувствате най-енергични, и тези, които ви карат да се чувствате най-зле.

Кои ежедневни дейности или задължения ви изтощават най-много? Това ще бъдат нещата, от които най-много се страхувате.

Колко емоционално удовлетворени наистина ви оставя работата ви и смятате ли, че е необходима промяна на позицията, за да имате наистина удовлетворяващ работен живот?

Колко добре типовете личности и вътрешните мотиви на вашите служители са съчетани с техните отговорности? Ако екипът ви няма мотивация или енергия, това може да се дължи на факта, че сте дали на всички неподходящи роли.

Интервенциите, които предотвратяват или поправят такива несъответствия, могат да увеличат благосъстоянието на работното място и да намалят риска от прегаряне.

Стъпки за предотвратяване на бърнаут при служителите

Според нови проучвания, публикувани от Бюрото по трудова статистика на САЩ, днешните служители са претоварени и пренапрегнати. Това е критичен проблем не на последно място защото оказва влияние върху крайния резултат на вашия бизнес. Претоварените и прегорели служители просто не са толкова продуктивни, толкова енергични или толкова креативни.

Начинът да победим прегарянето е чрез ангажираност. Приведете служителите ви в по-добро разбиране на голямата картина и тяхното място в нея. Служителите няма да почувстват, че се давят в неблагодарна работа, когато видят каква е визията и как тяхната роля има значение.

Осигурете на служителите си човек, с когото могат да говорят. Служителите, които се чувстват сами, са по-склонни да се чувстват прегорели. Създайте малки дискусионни групи във вашата компания, за да помогнете на служителите да се чувстват свързани един с друг и с по-широко чувство за общност. Дискусионните групи трябва да бъдат безопасни места, където може да се каже всичко.

Не пренебрегвайте малките неща. Насърчавайте служителите си да си правят почивки, да излязат на разходка около офиса, да си тръгват по-рано в петък или при необходимост, да украсят офиса за празниците. Тези малки неща помагат на стресираните служители да се чувстват малко по-ценени.

Поддържайте фокуса върху производителността. Неща като колко часове прекарват служителите ви в офиса всъщност нямат значение; това не са значими показатели. Съсредоточете се върху това как те постигат по-широките цели на компанията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.