8 компании взеха награда „Инвеститор на годината”

investors

8 компании бяха наградени с приза „Инвеститор на годината 2012” на Българската агенция за инвестиции. Агенцията връчва наградите за седма поредна година, като компаниите бяха отличени в различни категории, сред които машиностроене, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, аутсорсинг на бизнес процеси и здравеопазване.

В сектор „Машиностроене”, наградата получи „Литекс Моторс” за завода за автомобили Great Wall в ловешкото село Баховица. Отличен бе и представител на набиращата скорост в България индустрия за производство на автомобилни части и компоненти. Това е южноафриканската компания „ALC”, която през юни 2012 г. официално откри фабрика за производство на кожени тапицерии за седалки на 5-та и 7-ма серия на автомобилите на BMW. В новооткритата фабрика в село Мусачево, община Елин Пелин, са инвестирани около 8 млн. лева основно в производствено оборудване и към този момент са открити над 500 нови работни места.

Статуетката в областта „Електроника и електротехника” отиде при швейцарската компания “Райхле и Де-Масари”,която през миналата година откри завод за производство и асемблиране на фиброоптични и медни компоненти и звено за изследователска и развойна дейност. Инвестираните до този момент около 14 млн. лева в изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на завода са довели до откриването на над 110 нови работни места за високо-квалифицирани кадри. В сектор  „Електроника” награда получи японската компания „Пентакс”, която освен на фотоапарати, е световен производител и на високотехнологично медицинско оборудване. През 2012г. компанията откри сервизен център в България.

В категорията „Хранително-вкусова промишленост” за инвеститор на годината бе избран производителят на захарни изделия „Престиж 96”. През 2012 г. компанията приключи строителството на нов цех, оборудването му и пускането му в експлоатация. Сградата, включваща производствена част и склад, е на обща стойност 28 млн. лева, а в оборудването й са вложени още 2 млн. лева.

Сред компаниите, които си тръгнаха с отличието за Инвеститор на година 2012 беше и фирма „Биовет“ АД. Компанията е водещ европейски производител на биотехнологични и фармацевтични продукти с над 55 години традиция и опит в тази индустрия. Продуктите й се продават в над 70 страни в света, а 98% от производството е предназначено за експорт. През 2012 г. в Разград беше открит и пуснат в експлоатация завод за производство на биотехнологични и фармацевтични продукти. Инвестицията е в размер на 60 милиона лева и беше реализирана в рамките само на една година. Разкрити са 220 нови работни места, повечето от тях за висококвалифицирани специалисти.

За новооткрития си център за изнесени услуги в София американският технологичен гигант Инграм Микро” също получи награда от БАИ. Компанията е изявен лидер в дистрибуцията на технологични продукти и услуги с повече от 30 години опит в областта.

Осмият победител в конкурса е Болница СофияМед, в която до момента са инвестирани 40 млн. лв.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.