Жилищата стават все по-достъпни

IMG_0570

София е градът с най-достъпни жилища в България. Въпреки че столицата ни е най-скъпият град в сектора с имотите, съотношението спрямо доходите и лихвените нива, я поставя на първо място по достъпност. Това каза Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“ на пресконференция за тенденциите в средния и ниския сегмент на жилищата.

Апартаментите не са били по-достъпни през последните 10 години, това е и причината да ставаме свидетели на повече сделки, коментира Павлов. По думите му клиентите вече идват с ясни очаквания и знаят точно какво търсят. Сделки се сключват за много по-малък период от време - около 30 дни, а разликата в предлагана и продажна цена вече е в много тесни граници.

През миналата година станахме свидетели на нова тенденция, търсят се вече по-големи жилища – поне с 3 стаи. Броят на купените такива е с 50% повече спрямо миналата година. Причините – по – достъпните лихви, политиката на банките, ориентирана в интерес на клиента, както и по – ниските цени на имотите спрямо годините преди кризата. Според Павлов се наблюдава ръст в сделките с терени, което е показател, че следващите години ще станем свидетели на нови проекти за жилища. Очакваме раздвижване и в луксозния сегмент, каза експертът.

Средната цена, на която се сключва сделка в София е 658 евро на кв.м, което е съвсем лек ръст, спрямо 2012 г. В останалите 3 големи града на страната Пловдив, Варна и Бургас се наблюдава лек спад, под 1%.

Най-честата причина за покупка на жилище остава нуждата, казва Калоян Богданов, маркетинг директор на Адрес. Наблюдава се завръщане и на покупката с цел инвестиция, което е положителен индикатор за пазара. Друга тенденция е т.нар. „двойни сделки“ – човек продава по-малко жилище или земя, за да купи по-голям или по-хубав апартамент. Продажбите пък стават най-вече поради нуждата от финансови средства.

Очакванията на Адрес са за стабилен пазар, както през 2014 г, така и през 2015 г. „Не може да говорим за политическа нестабилност у нас“, коментира журналистическо питане Георги Павлов. „При нас нещата са спокойни, смятам, че ще се оправдаят очакванията на правителството са икономически ръст. Да съвсем лек, но предполагам, че ще има. Това от своя страна ще доведе и до положителна развръзка на пазара на имоти“.

Пазар на наеми

Отново стабилен пазар, средната цена, за която се търси апартамент под наем е 300 лева, каза Калоян Богданов. През миналите няколко месеца пазарът е бил раздвижен основно от бежанците, които са търсели да наемат в квартали като Надежда, военна рампа и Овча купел, Дружба и Люлин. Те обаче не се повлияли на цените и на настроенията на пазара като цяло.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.