Дебатът инфраструктура vs. иновации през погледа на бизнеса в новия брой на сп. ENTERPRISE

fevruari-korica

Приоритетното наливане на средства в  инфраструктура или насърчаването на иновациите ще даде необходимия тласък на българския бизнес? Новият брой на списание ENTERPRISE за месец-февруари март се стреми да даде отговор на този въпрос, анализирайки постигнатия напредък и нерешените проблеми на двете ключови за икономическото развитие на България политики.

Служебното правителство на Марин Райков застава начело на държавата, натоварено с нелеката задача да зададе посоката на развитие в отговор на ескалиралото обществено недоволство срещу монополите и ниския стандарт на живот. Едно е ясно – новите модерни пътища, софийското метро и ремонтираните детски градини започнаха да губят своя блясък, заличен от многобройните фалити на малки бизнеси, нарастващата безработица и липсата на перспективи за постигне на поне средновропейски нива на доходите. От гледна точка на компаниите, изграждането на големи инфраструктурни проекти, залегнало досега като основен приоритет на държавата, намира широката подкрепа като една от малкото политики с благоприятен ефект за подобряване на бизнес средата. Факт е обаче, че това до голяма степен се случва с цената на липса на адекватно държавно финансиране за секторите с висока добавена стойност, нуждаещи се от средства за научни изследвания, технологична модернизация и качествено образование. Които, от своя страна, могат да доведат до реално развитие на конкурентоспособността на бизнеса и работната сила и устойчиво нарастване на доходите. Безспорно положителен пример в посока на подобряване на иновативната екосистема у нас е проектът „София тех парк”, подробности за който научихме от неговия изпълнителен директор Елица Панайтова в специално интервю за списание ENTERPRISE.

Въпреки трудните условия, в които са поставени, немалко български компании задават успешни модели със своята иновативност и отвореност към международните пазари. Ето защо в рубриката ни, посветена на мениджмънта, се спряхме на полезни съвети за това как се гради иновативна компании. Предлагаме ви и резултатите от проучвания на най-добрите практики при прилагането на бонусни програми за служителите от различен тип фирми- FMCG, банки, затрахователни и други финансови институции, b2b продажби и др.

В областта на интелигентно управление се фокусираме върху най-популярните вертикални решения сред системите за управление на бизнеса в България. Над две десетилетия откакто българският бизнес се развива сравнително свободно, ERP и CRM системите все още не са точно "масов" продукт в страната. Това обаче не означава, че местните компании не разчитат на софтуерно обезпечение на дейността си. Настрани от най-малко задължителните дори за най-малките фирми счетоводни и складови приложения, някои сектори могат да се похвалят с много по-силно проникване на бизнес софтуер, предназначен за специфични техни нужди. Разгледахме отблизо и проекта за внедряване на цялостно решение за управление на бизнеса на Плесио България.

Броят предлага и поглед към най-интересните моменти от две ключови международни изложения – технологичното събитие номер 1 в Европа Le Web в Париж и култовото автомобилно изложение в Детройт. В новата ни рубрика Моето пътуване, която стартираме през 2013 г., ще се разхождаме до атрактивни туристически дестинации, като този път сме се спрeли на преживяването да посетиш Атон.

Последният брой на списание ENTERPRISE е на можете да откриете във веригите  на Лукойл и ОМВ, както и по РЕПовете в София.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.