Разширената реалност - как променя света

Разширената реалност - как променя света

През април 2020 г. изследователи от архитектурната фирма Gramazio Kohler си партнираха с лабораторията за роботика ETH Zurich, за да разработят тухлена зидария с добавена реалност винарна в Гърция. През декември 2020 г. калифорнийският стартъп Mojo vision обяви, че ще работи с японския производител на лещи Menicon за по-нататъшно развитие на прототипа му за разширена реалност.

Според неотдавнашен доклад размерът на пазара на разширена реалност е очаква да се увеличи от приблизително 3,5 млрд. долара през 2017 г. до над 198 млрд. долара до 2025 г., пише Forbes. Евън Гапелбърг, главен изпълнителен директор на NexTech AR, казва, че 2020 г. катализира приемането на отдалечени взаимодействия. Фактори като 5G за подобрена свързаност, 3D моделиране и подобрени мобилни възможности проправят пътя за добавената и виртуална реалност.

NexTech AR обобщава индустриите, които се очаква да ускорят използването на разширена реалност.

Електронна търговия

Според Gappelberg много търговци, които са въвели 3D модели и AR реклами, ги намират за полезни за повишаване на доверието на купувачите. Клиентите обичат тези преживявания. Разширената реалност създава ангажиращо взаимодействие с клиентите при онлайн пазаруване, като добавя по-добра опция за предварителен преглед, за да им помогне да разберат какво купуват. Когато клиентът знае какво получава, това намалява риска от връщане на продукти и а повече стойност за търговците.

Хранителна индустрия

В индустрията за хранителни услуги технологиите на разширена и виртуална реалност имат силата да вкарат виртуален готвач направо в кухнята. Gappleberg казва, че AR ще предложи на професионалистите от сферата на хранителните услуги възможности да се свържат на практика, за да демонстрират умения и продукти, използвайки демонстрации, ръководени от човешки холограми и 3D обемни обекти. Тези усилия ще стимулират продажбите, лоялността на клиентите и иновациите сред ресторантьорите и продавачите.

Добавената реалност също може да покаже на хората как храната стига от фермата или морето до нашите чинии. Едно проучване установява, че 65% от хората искат да знаят повече за произхода на храната им. С разширената реалност купувач, който търси прясно уловени омари, може да обиколи лодката, воден от човешка холограма на рибаря, който ги е уловил.

Индустрия

Gappleberg казва, че пандемията е създала усещане за спешност, което ускорява дигиталната трансформация на индустрията. Добавената реалност отваря нови врати за прозрачност на веригата за доставки, глобални продажби и образование, фокусирано върху индустрията. Дори големи, сложни технологии, използвани в индустрията, вече могат да бъдат достъпни и разгледани в 3D от всяко мобилно устройство.

Образование

Очаква се инвестициите в EdTech да нарастват с над 16% годишно, за да достигнат 181 млрд. долара до 2025 г. С разширената реалност университетите могат да запълнят празнината между физически и виртуални преживявания, да преминат от заместване на обучението до подсилване на обучението и да разширят обхвата на учебната си програма от техния кампус до глобалното студентско население.

Отбрана

Разширената реалност лесно може да се адаптира в отбраната. С безпрецедентна геополитическа ситуация правителствата подобряват отбранителната служба с технологични инструменти. Докладите сочат, че AR пазарът на военни услуги вече надхвърля 1,59 млрд. долара. САЩ сключиха договор с Microsoft за доставка на устройства за добавена реалност за 480 млн. щатски долара.

Технологията намира приложение в тактическите упражнения, навигацията, работата с друга военна техника, пилотирането на изтребители и др.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.