Разгорещява се битката за приложението на изкуствения интелект за лицево разпознаване в ЕС

Разгорещява се битката за приложението на изкуствения интелект за лицево разпознаване в ЕС

В Европейския съюз назряла битка за приложението на изкуствения интелект за лицево разпознаване.

Европейският парламент наскоро прие своята версия на Закона за изкуствения интелект след две години спорове. Текстът, подкрепен от коалиция от социалисти и демократи, дясноцентристките християндемократи от ЕНП, либералите от Renew и Зелените, беше приет с голяма разлика, като 499 депутати го одобриха окончателно, 28 гласуваха против и 93 се въздържаха.

До самия край един проблем заплашваше да провали сделката: текстът на парламента, който забранява разпознаването на лица, пише Politico.

Парламентът иска да спре използването на лицево разпознаване на обществени места, област, считана за една от най-рисковите употреби на изкуствения интелект.

Камерите за разпознаване на лица, задвижвани от AI, както и инструменти, предназначени да идентифицират лица, които разчитат на други биометрични показатели, са сериозен обект на полемика в Европа. Политиците искат да разграничат подхода на Европа към изкуствения интелект и начините на неговото приложение в сигурността от този на авторитарните държави.

Предложението на Европейската комисия за Закона за изкуствения интелект предвижда забрана на лицевото разпознаване на обществени места, но включва изключения, например при търсене на изчезнали лица, най-вече деца, опасни престъпници и терористи.

Ключовите законодатели, които са работили по текстовете на парламента, премахват дори изключенията и разширяват обхвата на забраната. Според текста на парламента се въвежда забрана устройствата да използват технология за разпознаване на лица в реално време и ще се наложат ограничения за използването на технологията върху предварително записани кадри.

Някои дясноцентристки евродепутати се опасяват, че това ще попречи на правоприлагането. Поради възраженията на християндемократите, групата на ЕНП внесе изменения за повторно въвеждане на изключения от забраната. Поправките бяха отхвърлени от пленарната зала, но истинските спорове по въпроса само се отлагат.

Окончателната версия на Закона за изкуствения интелект трябва да бъде договорена между Европейския парламент, Европейската комисия и страните-членки на Европейския съюз. Тристранните дискусии вече започнаха.

Според аташета от четири големи европейски държави приемането на пълна забрана на лицевото разпознаване е изключено. Комисията вероятно ще държи на по-широкото си предложение. Законодателите обаче също са готови да отстояват по-строг регламент.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.