От биткойн към пълна промяна: Потенциалът на блокчейн да промени индустриите е огромен

От биткойн към пълна промяна: Потенциалът на блокчейн да промени индустриите е огромен

Мнозина си мислят за биткойн, когато се споменава криптовалута. Системата, върху която са изградени криптовалутите, е иновация, която променя играта за много индустрии.

Блокчейн системата улеснява мрежа от равнопоставени трансакции, която работи директно между потребителите без посредник. Съществуването на блокчейн и концепцията за криптовалутата определено е твърда тенденция. Тя е тук, за да остане с изобилие от приложения, пише онлайн изданието business2community.com.

Бързо развиващата се технология обещава да промени много области. Нужно е малко разбиране за това как вие и вашата организация можете да използвате този модел във ваша полза.

За тези, които може да не са запознати с термина, блокчейн се състои от система от децентрализирани записи на трансакции, наречени блокове, използвани за създаване на трансакции без каквото и да е въвеждане от някакъв контролиращ обект. Банките и финансовите институции са най-известните примери за споменатите контролиращи субекти, особено като се има предвид общото приложение на блокчейн във финансовия свят.

В момента повечето хора съхраняват спестяванията си в банкова сметка в банка и казват, че банката печели пари, като начислява такси за овърдрафт, ако е необходимо, и лихви по заеми. Блокчейнът ефективно елиминира необходимостта от банката, като създава сигурна, директна връзка между всички участващи страни.

Мнозина се чудят колко сигурни биха могли да бъдат равнопоставените трансакции. Мнозина вероятно си спомнят времената в началото на века, когато масово се споделяше музика. Тогава валяха предупреждения, че това може да ви направи жертви на хакери. Блокчейнът обаче е далеч по-сигурен, тъй като използва криптография, за да запази сигурността на борсите, и децентрализирана база данни за трансакции, известна като "цифрова книга", която всеки в мрежата може да види.

По същество, ако някой се опита да фалшифицира запис, мрежата няма да се съгласи относно целостта на тази конкретна трансакция и няма да я включи в по-големия блокчейн. Само по себе си това е истински революционна форма на сигурност.

Ето няколко нови приложения на технологията, които могат значително да променят някои индустрии.

Комуникации

В началото на 2020 г. първият в света смартфон, задвижван с блокчейн, дебютира от компания, наречена Pundi X. Красотата на това устройство е, че всички включени приложения и услуги са децентрализирани на блокчейн, което позволява на потребителите да преминат в "блокчейн режим", за да контролират собственото си ползване на данни.

Храни

IBM въведе специална система, за да улесни автентичните записи във веригата на доставки на храни, която позволява на компаниите да проследят точно конкретния произход на съставките. Представете си как това може да се мащабира, за да помогне на хората с много специфични хранителни нужди и може би дори да помогне за идентифициране на областите, където потенциално може да възникне кръстосано замърсяване с алергени.

Здравеопазване

Независимо дали става въпрос за обработка на застраховки, приемане на пациенти в болница или друг въпрос, блокчейн технологията може значително да подобри остарелите процеси в здравната индустрия. Децентрализираните данни, до които имат достъп само пациентът и лекарят, са изключително сигурни.

Лична идентификация

Това върви ръка за ръка с гласуването и дори плащането на данъци. Ако разполагаме с височината, теглото, номера на социалното осигуряване, идентификационният номер на избирателя или друга информация в децентрализирана мрежа, представете си колко лесно можем да удостоверим кой е физическият човек във всеки случай и по същия начин да предотвратим по-бързо кражба на самоличност. Това може дори да ускори дългия процес на легална имиграция.

Нашият цифров отпечатък

Предвид факта, че до този момент най-забележителното използване на блокчейн технологията е било във финансовата индустрия с криптовалута и вече дигитална валута, специфична за дадена държава, трябва да се мисли в перспектива, когато се разглеждат други ценни приложения на софтуера.

По същество блокчейн технологията създава практически непробиваема книга на трансакциите, необезпокояван дигитален отпечатък. Блокчейн е технологията, която може да замени остарелите и опасни системи в интернет.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.