Европа изгражда стратегия за защита на постиженията в сферата на квантовите изчисления

Европа изгражда стратегия за защита на постиженията в сферата на квантовите изчисления

Започна глобална борба за контрол върху следващата критична технология и Европа укрепва отбраната си.

САЩ, Китай, Европа и други региони насочват вниманието си към следващото поколение мощни изчисления, известни като квантова технология. Очаква се технологията да подобри начините, по които компютрите извършват сложни изчисления и преработват критични приложения като криптирана комуникация и навигационна технология, пише Politico.

Това поставя квантовата технология в центъра на възникващата борба за власт между САЩ и Китай и европейските политици този път не искат да изостават.

Брюксел тихомълком започна да защитава лидерството при квантовите изследвания на континента от света. Достъпът до някои финансирани от ЕС изследвания е ограничен, а някои страни от ЕС ограничават износа на квантови компютри за определени региони.

Това, което прави квантовите изчисления толкова важни, е, че се очаква да променят из основи критичните технологии, използвани за сигурност и отбрана. Политиците искат да гарантират, че европейските пробиви в квантовата технология няма да бъдат неправомерно използвани от други страни, особено такива, които целят военна употреба. Те също така искат да избегнат проблемите, които Европа има с чиповете - континентът е силно зависим от веригите на доставки другаде по света.

В Европа държави като Франция, Германия, Нидерландия и Дания обявиха стратегии за насърчаване на квантовата технология с програми на стойност стотици милиони или дори милиарди евро. Комисията може да има най-голямо влияние чрез своята водеща програма за научноизследователска и развойна дейност Horizon Europe, която има седемгодишен бюджет от 95 милиарда евро.

Някои изследователи казват, че изключването на части от света от финансираните от ЕС квантови проекти има смисъл от гледна точка на известна предпазливост. С две войни в периферията на ЕС и мрачна глобална среда за сигурност такива способности се смятат за твърде чувствителни, за да попаднат в неподходящи ръце.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.