Българи създадоха първата ERP система за управление на пандемии

OpenPandemic

Решението обхваща всички здравословни и икономически аспекти от разпространението на заразите и дава редица инструменти от полза за правителства, болници и граждани

 

Български екип от разработчици, учени и предприемачи създаде първата в света ERP система за цялостно управление, наблюдение и прогнозиране на пандемии. Тя се нарича OpenPandemic и обхваща всички аспекти от разпространението, здравословното и икономическо влияние на епидемиите. Целта е тя да подпомогне правителствените институции, здравните учреждения, медицинските специалисти и гражданите, улеснявайки справянето с този тип бедствия. Open Pandemic включва централна платформа с 14 модула, както и 100% анонимно мобилно приложение. Всички модули вече са напълно разработени, тествани и готови за работа. Системата е разработена от Росен Генчев, основател и изпълнителен директор на биотехнологичната компания BioSeek, Мария Недина, мениджър на бази данни  в Twitter, група ИТ специалисти, Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble Hire и учени от Оксфорд.

 

Системата позволява на здравни и правителствени институции да наблюдават развитието на дадена инфекция и да управляват по-ефективно болничните ресурси. Тя може да спомогне за превенция на евентуална втора вълна от COVID-19, както и на други заболявания. Вградени са редица инструменти за прогнозиране на бъдещите епидемии, както и за развитието на настоящите във времето.

 

Основен фокус на решението е поверителността на данните, изцяло съобразено е с най-новите европейски регулации за защита на личните данни и отговаря на всички стандарти на общността в тази чувствителна област. Допълнително данните в системата са криптирани, приложението работи без изискване за задължителна регистрация и не е свързано с номер на устройството или с друг метод за идентифициране на лица или достъп до лична информация.

 

„Всяка година по света се появяват над 700 епидемии. Много от тях отнемат човешки животи и засягат сериозно общностите, в които се разпространяват. Въпреки това значимо предизвикателство за националните здравни системи, до момента нямаше разработена цялостна платформа за управлението им, която да спомага за тяхното своевременно следене и ограничаване. Желанието на екипа ни е да запълним тази ниша, създавайки цялостна система, която да обхване всички аспекти от развитието на една епидемия  – здравословни, регулаторни и икономически. Резултатът е една изцяло завършена платформа, която отговаря на всички тези предизвикателства и третира с еднаква тежест както човешкото здраве, така и личната неприкосновеност, без едното да е за сметка на другото. Вярваме, че тя ще е от полза както за правителствата и здравните институции, така и за обикновените хора“ - споделя Мария Недина от OpenPandemic.

 

Екипът, разработил системата, е убеден, че тя ще представлява интерес не само за институциите в България, а има шанс да се наложи и като решение на редица проблеми, свързани с пандемията на европейско ниво, с което страната ни ще даде своя принос в настоящата тежка ситуация.

 

За правителствените и здравни институции OpenPandemic предоставя инструменти за прогнозиране спрямо развитието на епидемията - планиране капацитета на болниците и лабораториите, наличните тестовете, хората, които ще постъпват в спешните отделения, броя свободни болнични легла, персонала, медицинските вентилатори, оборудването за защита на медици и др. Системата позволява също лесно управление на зоните под карантина, на процедурите за разрешаване на пътуванията, приоритизиране и планиране на тестовете, различни опции за групови съобщения, както и създаване на икономически прогнози по сектори и по заетост.

 

Предимствата за крайните потребителите включват автоматизиране чрез мобилното приложение на процеса на тестване, удостоверяване на негативен тест или на наличие на антитела, спестяване на ходене в институциите, улесняване на разрешенията за пътуване, управление на симптомите, съвети за превенция, проследяване на развитието на болестта и дори данни в реално време за опашките в супермаркети, в аптеките или за събирането на големи групи хора, които може да избегнете. Платформата може да изпраща и съобщения когато потребителят е бил достатъчно дълго време в контакт с позитивни пациенти. При това неговата анонимност се запазва на 100% и не проследява местоположението му, като дата свързана с идентифициране на потребителите не напуска устройството на потребителя. Това става възможно чрез използване на комбинация от хеширани идентификационни номера, Bluetooth и случайно генерирани потребителски кодове за определяне на близостта му до рискови зони, както и за генерирането на данни за следене и ограничаване развитието на епидемията.

 

 

Website: openpandemic.info

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.