Страхът е тема, която ни вълнува в пъти повече от любовта, здравето и парите

Insight-seminar

Кои са темите, които най-много ни вълнуват, по отношение на нашето личностно израстване – това провери скорошно он-лайн проучване, проведено от образователната програма Инсайт сред Фейсбук потребителите. Допитването бе инициирано по повод рубриката на Инсайт семинари България „Неписано в учебниците”, вдъхновена от Джон Роджър - един от основатели на семинарите, и книгата – „Живот 101 или всичко, на което училището не успя да ни научи”.

Резултатите от проучването показват, че страхът и поемането на риск са двете най-значими теми за Фейсбук аудиторията. На първо място със 109 гласа е темата за страха, изпреварвайки осезаемо тази за поемане на риск със 76 гласа. Сред останалите теми, посочени като най-важни от участниците в проучването, са също прошката (със 73 гласа), самодисциплината (64 гласа), както и ентусиазмът и удоволствието (57 гласа).

Други по-значими въпроси, според общността от привърженици на Инсайт, са тези за приемането, радостта и изобилието, осъзнатостта и не на последно място – темата за взаимоотношенията между децата и родителите. За тях са гласували съответно 52, 47, 46 и 45 от участниците. В онлайн допитването са засегнати още въпросите за чувството за вина, здравето, любовта, личните финанси, секса, щастието и др.

В отговор на големия интерес към темата за страха, специалистите от Инсайт споделят една от най-успешните техники за опознаването и успешното „съжителство” със страха, а именно – сприятеляването с него.

„Една от най-важните житейски истини, от която всички ние сме били отучени още в най-ранна детска възраст е, че страхът всъщност може да бъде един от най-добрите ни приятели.
Действително, може би няма по-голямо препятствие пред постигането на мечтите ни и пълното разгръщане на нашия вътрешен потенциал, от страха. Мнозина го възприемат като стена, която не бива да преминават. Като ограничение, което ги спира да направят важните стъпки към промяна на живота им. И именно в тази нагласа се корени проблемът”, споделят специалистите от Инсайт.

„Всъщност, страхът може да бъде ценен стимул да прекрачим отвъд познатото, да напуснем своята зона на комфорт. Той би могъл да ни даде онази енергия, която ни е нужна, за да постигнем повече в живота си. Ето защо най-доброто, което можем да направим, е да приемем страха като неразделен наш спътник и да се „сприятелим”с него. Също като бездомното куче, от което първоначално ни е страх, защото лае по нас, но в последствие ставаме неразделни приятели”, допълват от Инсайт.

Приемането на страха започва през осъзнаването, че той е естествена част от нашето ежедневие и постоянен спътник в живота ни. Във физиологическо отношение, той почти не се отличава от радостта и единствената разлика между тях е, че ги натоварваме с различно значение.

Страхът винаги е бил наш спътник. Още в най-ранно детство обаче, нашите родители и близки са го използвали, за да ни предпазят от опасностите на околния свят. Въпросът е, че когато сме пораснали и сме се научили да разпознаваме заплахите, никой не ни е помогнал да променим своето отношение към страха. Да го изградим наново.

Затова и повечето от нас днес продължават да виждат в своите страхове една непреодолима преграда, която не трябва да бъде преминавана, вместо да ги приемат и да ги използват като източник на огромна вътрешна енергия. Да се възползват от техния огромен потенциал и да се научат да прекрачват отвъд своя страх, осъществявайки онова, от което са се страхували.

Страхът може да бъде както най-голямата пречка пред постигането на нашите мечти, така и най-мощният инструмент за тяхното осъществяване. Затова и начинът по който го възприемаме – като наш приятел или наш враг – в голяма степен би могъл да определи, дали ще бъдем успешни личности, или не.

Страхът и поемането на риск са само част от темите, които ще бъдат засегнати на предстоящия от 21 до 24 октомври семинар Инсайт, насочен към разкриването на вътрешния потенциал на участниците, подобряване на взаимоотношенията с околните и повишаване на самочувствието. До сега в семинарите Инсайт са взели участие над 1 милион и 200 хиляди души от целия свят.

Повече информация за семинара е достъпна на адрес:
https://www.facebook.com/events/1040597059387325/

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.