Фасилити мениджмънт е задължителна за всяко производство услуга

facilities-management-servicesF105C04808D0

ФМ бизнесът в България – проекти, реализирани в компании от различни индустрии и сегменти беше третата част на събитието. В панела участие взеха Митко Рудев от Каменица АД,  Мария Иванова от Дунапак Родина  АД и Иван Велков от БГФМА. 

С времето се наложи да въведем професионалист във фасилити мениджмънт услугите у нас. В началото започна с охрана и почистване и постепенно се наложи да аутсорснем други услуги, така в един момент  се наложи да назначим човек, който трябва да отговаря за всички процеси, каза Митко Рудев.

Стандартите са важна част от фасилити мениджмънт пазара, коментира Иван Велков. Той заяви, че асоциацията работи за популялизиране на сегмента, за по-широкото налагане на иновациите и технологиите, но що се отнася до бизнес решенията, това трябва да бъде взето от оперативния мениджмънт и е въпрос на индивидуални решения. Предстоят и нови директиви в различни сфери на европейско ниво, което ще доведе промени и в наша система, подчерта Велков.

Предизвикателствата, с които се сблъскваме са от различно естество, каза Мария Иванова. Компанията й е аутсорснала голяма част от дейностите, което води до намаляване на разходите. В Дунапак има проследяемост на разходите за енергийна ефективнсот при заети и незаети площи.

Според Рудев предизвикателствата за неговата компания са всекидневие - от спазване на правилата за безопасност, през почистването и охраната. И в Каменица разходите се засичат ежедневно, контролират се енергията и комуналните услуги.

Безопасните условия на труд за част от задължителния ФМ пакет, който всяка компания трябва да има, смята г-жа Иванова. В България все още няма аутсорсване на поддръжка за машините, каза г-н Рудев. Имаме специален персонал, който поддържа машините, но те имат и други задължения. Аутсорснали сме дейността по ежедневните дейности, добави той.

Опитваме се правим разлика между ФМ доставчици и ФМ компания. У нас може да си регистрираш фирма, която да наречеш ФМ, без да докажш възможностите си, каза Иван Велков. По думите му трябва да урегулира този процес като се докаже, че дадена компания може реално да предлага тази услуга.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.