д-р Красимира Чемишанска, Амджен: Инвестираме в наука и иновации

DSC_2186

Аз ще представя малко по-различна гледна точна от представената от г-н Димитров. Така започвна своята презентация г-жа Красимира Чемишанска, Изпълнителен Директор, Амджен България по време на форум MySucces.bg 2015 – Аз и БИЗНЕСЪТ!  

Част от моето CV – завърших „Медицина“ в София, започнах да работя научна дейност и попаднах в една новосъздадена лаборатория. Това не ме удовлетвори и попаднах в една от големите фармацевтични компании – сега Novartis. След 2 години кандидатствах и работих в друга много голяма компания – Zeneca. Впоследствие Zeneca се сля с Astra и това даде възможност за едно много широко портфолио и шанс за голям опит, обучения. Напуснах компанията след 15 г., след като работих в sales екип, после започнах развитието си в маркетинга на иновативни лекарства, последните години бях Маркетинг директор и член на Борда на директорите на компанията, разказа г-жа Чемишанска.

Успехът на едно лекарство зависи до голяма степен от предлагането му на пазара, подчерта тя. През 2009 г тя получава предложение да оглави офиса на Амджен в България. Не бях чувала за компанията, за този тип лекарства, не бях сигурна дали ще се справя с тези предизвикателства, но с подкрепата на семейството си приех и започнахме да пишем историята на тази компания у нас. Днес имаме над 30 човека персонал, работим в няколко направления – онкология и хематология, кардиология, дерматологични заболявания. За последните 5 г мога да твърдя, че сме били много успешни, направихме сериозен скок в продажбите, направихме така, че българския пациент да има достъп до тези медикаменти, насочени към много сериозни заболявания, добави изпълнителният директор.

Г-жа Чемишанска представи компанията. „Имаме за цел България да стане част от клинична програма за проучвания и научна дейност. Амджен има отворени проучвания, които набират пациенти, за последните години сме инвестирали над 10 млн. щ долара в изследвания. Това е и инвестиция в образованието на лекарите“, каза тя.

Изпълнителният директор членувам в борда на фондация „Джуниър Ачийвмънт“, с която провеждат много инициативи.

Г-жа Чемишанска разказа за инвестициите в биотехнологии. „Те са изключително нова дисциплина, има няколко Нобелови награди в тази насока. Ние сме една от компаниите, които се считат за лидер в иновациите в това отношение. В следващите години ще бъдат инвестирани милиарди долари в тази насока. Говорим вече за персонализирана медицина, тя е свързана с изключителни специфичен подход“, подчерта тя.

Компанията работи и в направление образователна дейност, има разработена студентска кампания, която осигурява достъп до наука, работят в насока да пренасят световния опит в България.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.