Това е само за вашите очи: Добре дошли в света на хиперперсонализирания маркетинг

Това е само за вашите очи: Добре дошли в света на хиперперсонализирания маркетинг

В дъждовен и студен ден предпочитаното от вас приложение за доставка на храна изпраща насочено известие до телефона ви с въпрос дали имате нужда нещо горещо. Много клиенти биха се развълнували и биха приели предложението, защото то представлява персонализирана препоръка въз основа на тяхната история на поръчки и данни за местоположение.

Добре дошли в света на хиперперсонализацията, пише EconomicTimes.com. Въпреки че дигиталният маркетинг винаги е внасял известна степен на персонализиране - като например да бъдете поздравени по име, когато отворите приложение, е или да получите препоръки за филми в платформи за стрийминг въз основа на това, което сте гледали преди, търговците и брандовете отиват още по-далеч, тъй като са въоръжени с огромно количество данни за клиентите си.

Тъй като усъвършенстваният анализ на данни, обработката на естествен език и изкуственият интелект осигуряват по-добри начини за целенасочена комуникация, дигиталният маркетинг ще стане все по-хиперперсонализиран.

Хиперпарсонализацията набра скорост заради пандемията, тъй като голяма част от купувачите се насочиха към онлайн пазаруването. Според управленския консултант McKinsey 71% от потребителите очакват компаниите да предоставят персонализирани взаимодействия, а 76% се разочароват, когато това не се случи.

Марките, които се фокусират върху хиперперсонализацията, повишават конверсиите на потребителите с до 250% в сравнение с общите маркетингови кампании, показват данни от базираната на софтуера като решение компания за управление на жизнения цикъл на клиента CleverTap.

Маркетолозите се занимават с проблема с "течащата кофа", коментира Абхишек Гупта, главен клиентски директор, CleverTap. По думите му проучванията показват, че повечето приложения за смартфони ще загубят "до 95% от ежедневните си активни потребители през първите 90 дни". За да задържат клиентите си, търговците трябва да дадат приоритет на задържането на потребителите. Следователно предоставянето на персонализирано съдържание е от ключово значение.

Това също помага за изграждане на лоялност към марката и подобряване на процента на реализация (завършване на поръчка).

Все повече компании се съсредоточават върху това да задържат клиентите си и да насърчат лоялност, вместо да търсят постоянно нови и нови. Технологиите много помагат за това, например при изпращането на напомнящи имейли за изоставена кошница или за оферти и препоръки, базирани на поведението на клиентите онлайн.

Другият бизнес императив е, че предприятията могат да спестят време и пари чрез автоматично приспособяване на съдържанието и преживяванията към отделните потребители. С помощта на решения за анализи в реално време, автоматизирано сегментиране и омниканално ангажиране повечето компании успяват сериозно да увеличат честотата на кликване и конверсиите.

Повишената зависимост от дигиталната търговия и изобилният избор онлайн означават, че потребителите очакват марките да знаят кои са, от какво точно се нуждаят и да взаимодействат с тях на предпочитания от тях език. Тук на помощ идва технологията - независимо дали AI, или възможности за предсказуем анализ.

Марки от всякакъв размер, независимо дали D2C, или по-големи, глобални вериги, са готови да инвестират повече в такива технологии, ако те ще им позволят да достигат до потребителите. Клиентите не са доволни, когато получават съобщения, които са неуместни, и компаниите могат да загубят потенциални клиенти, ако техните съобщения не са по същество.

Все повече B2B компании също се насочват към хиперперсонализация.

Поверителността на данните е основна грижа на бизнеса, насочен към хиперперсонализацията. Много клиенти са съгласни с това данните от първа страна да се използват от марка, с която са сключили трансакции, но не искат данните им да се предоставят на трети страни.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.