С 25% са нарастнали разходите за иновации в България между 2013 г. и 2014 г.

innovation-challenge

„София Тех Парк е един от най-амбициозните ни проекти, който ще се превърне в катализатор на иновационните процеси в страната“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на иновационен форум „Innovation Exchange” в София Тех Парк. Събитието се организира от Британското посолство в България и събира на едно място над 100 български и 17 английски фирми от сектора на информационните технологии. По негови думи българските предприемачи имат сериозен потенциал за развитие на добри и иновативни идеи, а задачата на Министерство на икономиката и на София Тех Парк е да подкрепят тяхната реализация.

Министър Лукарски посочи, че насърчаването на иновациите е приоритет в провежданите от министерството политики. „Иновациите са основен фактор за постигането на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката. Те създават и реална възможност да задържим младите и можещи хора в България“, допълни той. Фокус върху иновативните проекти поставя и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, като до края на годината предстои да бъде отворена схемата за внедряване на иновации. Бюджетът й е размер на 50 млн. евро.

„Целта на политиката ни е да преминем от групата на „плахите“ в групата на „умерените“ иноватори, като за това е необходимо да инвестираме поне 1.5% от БВП в научно-изследователска и развойна дейност“, поясни министър Лукарски. През 2013 г. делът на тези разходи в БВП е 0,64%, а през 2014 г. отбелязва ръст от 25,8%, достигайки 0,78%.

Ключова роля в насърчаването на иновационните процеси по думите на министър Лукарски ще има и София Тех Парк. Целта на първия научно-технологичен парк в страната е да осигури платформа за взаимодействие между научните среди и бизнеса, посредством която да се развиват иновации с реален икономически принос.  „Изграждането на съвременни научни инфраструктури гарантира високо качество на направените изследвания, модерен процес на обучение и възможност за привличане на интелектуален потенциал, както и генериране на нови знания и техния трансфер към икономиката на страната“, допълни той.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.