Сирма Мобайл разработи първата по рода си преносима NFC клавиатура за смартфони

nfc-keyboard

Българската софтуерна компания Сирма Мобайл, която е част от Сирма Груп, представи първата по рода си преносима сгъваема клавиатура за смартфони, работеща чрез комуникационния стандарт NFC (Near Field Communications). С негова помощ аксесоарът се свързва безжично с поставения върху него мобилен телефон и собственикът му за секунди се сдобива с пълноценен инструмент за писане. Клавиатурата е разработена по поръчка на норвежка компания и вече се разпространява на пазарите в Норвегия, САЩ, Япония и в други страни по света. За сега тя е съвместима само с мобилната операционна система Android.

“Въпреки динамичното развитие на смартфоните и мобилните приложения през последните години, както и появата на все по-нови класове устройства, продължава да се усеща липсата на решение за пълноценно писане на текстове на клетъчен телефон. А това си остава проблем за огромен брой професии, при които писането заема важна част от работата – маркетингови и ПР практици, търговци, секретарки, журналисти, писатели, сценаристи, преводачи и много други. Радващо е, че една малка българска фирма успя да адресира и да създаде решение за такъв глобален проблем в технологичния сектор“ - заяви Момчил Зарев, ръководител на Сирма Мобайл.

Преносимата клавиатура разполага с редица допълнителни функции, включително разнообразни клавишни комбинации за по-бърза работа, както и поддръжка на ротация на екрана. Освен това при включването й, тя скрива софтуерната клавиатура на смартфона, което позволява на потребителя да вижда по-голяма част от екрана докато пише. Създателите на клавиатурата са помислили и за избягване на взаимодействието с други намиращи се наблизо NFC устройства, както и с други приложения, използващия този стандарт за безжичен пренос на данни.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.