Няколко идеи за възвръщане старата слава на българския спорт

jump

Когато говорим за успехи в различни спортни дисциплини, България има с какво да се похвали. Страната ни е сред малкото държави в света, които имат в актива си бронзови медали от световно първенство по футбол, златна топка и две златни обувки в същия спорт, световен шампион по шахмат, все още недостигнат световен рекорд в леката атлетика, не малко олимпийски медали, носител на Купата на Императора по сумо и още множество световни титли в борба, вдигане на тежестви, карате, лека атлетика и много други спортове. Всеки българин помни знаменитите постижения на нашите спортисти и чувството да чуеш българския химн сред тези на победителите.

Проблемът е, че повечето от тези постижения са в миналото и днес страната ни губи позиции в почти всички спортни дисциплини, за които можем да се сетим. Има ли причини за застоя на българския спорт, как можем да променим тази тенденция и да възвърнем старата слава на Бълагрия по стадионите, терените и пистите?

Защо са толкова важни спортните постижения за една страна?

Защо да влагаме парите на данъкоплатците в спорта, а не примерно в повече културни прояви, детски градини или социални инициативи? На първо място, спортът дисциплинира и учи на много. За да си успешен атлет не се изисква единствено и само добра физика. Необходими са много усилия, труд, постоянство, време и отдаденост. Наградата са не само кратките поводи за национална гордост, а и нещо много повече - пример за подражание за младите, ролеви модели, самочувствие за цялото население и доказателство, че всеки може да постигне успех с честен труд.

Когато следиш професионалното развитие на един спортист, виждаш колко много усилия е вложил за да стигне до мястото, на което се намира в момента. Спорът възпитава в младите качества, които е важно да имат, за да станат пълноценни личности, които не очакват нещата да се случват на готово. Затова и инвестициите на една държава в спорта се изплащат не само под формата на отличия и медали, а и на цялостно развитие на обществото“ - посочва Мария Костадинова от екипа на Efirbet.com, български сайт за спортна информация и прогнози.

Как да се промени сегашното положение?

Тогава на дневен ред се налага въпросът: как можем да възвърнем старата слава и постиженията на страната ни по спортните терени? Ето няколко идеи в тази област, подбрани от екипа на портала.

Инвестиции в младите

Държавите, които обикновено са на върха на класациите по медали, се различават по своята големина, форма на управление и региона, в който се намират. Всички те обаче си приличат по едно – инвестират най-вече в своите детско – юношески школи. Ако децата са подтиквани да спортуват още от ранна възраст, в тях ще се възпита любов към спорта. Елемент, който е излючително важен и е в основата на изграждането на успешни бъдещи спортисти. Затова и е от ключово значение привличането на повече младежи в спортните зали и игрища, запалването на интереса им и култивиране на любов към спорта.

В основата е масовият спорт

Развитието на спорта в една страна може да бъде оприличено на айсберг. Това, което виждат всички, е неговият връх – постиженията на най-големите национални звезди. Но те са само видимата част. Над 90% от успеха се дължи на масовото спортуване на малки и големи по футболни и баскетболни игрища, зали за тенис и бадминтон, плувни басейни и др. Затова и не е случайно, че през последните години неуспехите на България на Олимпиади и световни първенства се случват успоредно с негативни явления като намаляване процента на спортуващите граждани, ръст на затлъстяването и наднорменото тегло. Затова и осигуряването на по-лесен достъп до спортни съоръжения и условия за игра е от важно значение. То ще стимулира много повече младежи да спортуват редовно, а от техните редици постепенно ще се развият и бъдещите звезди, които ще прославят страната.

Ролеви модели

Разбира се, успешните и вече наложили се спортисти имат важна роля като примери за подражание. Те са известни, обичани от всички, а често и богати. Всичко това няма как да не се хареса на много младежи, които биха искали да станат като тях. И биха преглътнали по-лесно посланието, че големите звезди също са и дисциплинирани, трудят се неуморно и полагат огромни усилия за развитието си. В това отношение поведението на самите спортисти е от особена важност. Ако те са известни с участието си в пиянски скандали, прекарват вечерите си по заведенията, закъсняват за тренировки и се държат арогантно с околните, примерът, който ще предадат на своите по-млади последователи, ще бъде пагубен.

Условия за спонсорите

Ако сме осигурили добри условия за масово спортуване и ролеви модели за младите, следващата стъпка е държавата да създаде по-добри възможности за компаниите, които решат да спонсорират определени спортисти и събития. Това, което един бизнес може да спечели от спонсорство, е преди всичко публичност. А при много от спортовете, където на турнирите се събират по стотина човека, това е много трудно. Затова и трябва да се осигурят повече възможности за разгласяване и популяризиране, които да привлекат интереса на спонсорите.

Базите, предназначени за тренировка

За никого не е тайна, че състоянието на материалните бази у нас е лошо и продължава да се влошава. Това може да се промени отново чрез подходящи публично – частни партньорства и условия за спонсори. Държавата също има още какво да направи.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.