Очаква се подобряване на българския износ през втората половина на годината

export-import1

Очаква се подобряване на българския износ през втората половина на годината. Това заяви зам.-министърът на икономиката в оставка Красин Димитров на среща по повод годишнината на българските представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

По думите му през първото тримесечие е имало забавяне, породено главно от кризата в Украйна и конюнктурата на международните пазари. Освен това са се понижили цените на някои основни стоки, които страната ни изнася, уточни Димитров, цитиран от "Фокус".

По отношение на Украйна той припомни, че е била отворена специална телефонна линия, която да помага на българския бизнес. „Мисля, че успяхме да спасим положението и да помогнем на много от бизнесите от това отношение”, каза Димитров.

Зам.-министърът уточни още, че износът вече е пренасочен към други държави и освен глобалната промяна и водещата роля на Китай, налице е и промяна в Европа. По думите му министерството не успяло да реализира всички свои идеи, но пък са били начертани планове и са открити нови дестинации като: Пакистан, Тунис, Монголия, САЩ, Кипър, Обединени арабски емирства, Катар, Алжир, Индонезия и др.

„Имаме няколко големи проекта, реализирани в Саудитска арабия, Ливан и мисля, че има доста с какво да се похвалим. Бяха създадени нови смесени палати между България и част от тези дестинации, в които ние проведохме междуправителствени комисии. Последната беше нашата смесена комисия с правителството на Туркменистан”, каза още Красин Димитров.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.