Отваряме нови 20 търговско-икономически представителства в чужбина

export-import

Правителството отпусна 2 млн. лв в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за финансовото осигуряване на издръжката и откриването на нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), съобщи прес службата на Министерския съвет.

Към момента МИЕ има 61 дългосрочно командировани служители в СТИВ. Службите са позиционирани в 44 страни, от които 22 са в Европа, 7 - в страните от ОНД и Кавказ, и 15 - в страни в Азия, Америка, Близкия изток и Северна Африка.

Разкриването на нови СТИВ ще се извърши чрез оптимизиране на структурата. То ще се постигне със съкращаване на пет съществуващи служби и поетапно разкриване през годините на СТИВ в нови 20 дестинации, като за поне пет от тях ще се търси осигуряване, включително и финансово, чрез публично-частно партньорство с бизнес организациите. Предвижда се през 2014 г. да се инициира разкриването на нови 20 СТИВ в ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак (гр. Ербил), Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, САЩ (гр. Чикаго), Унгария и Кипър.

МИЕ ръководи оперативно дейността на службите по търговско-икономическите въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина. Основните функции на служителите в СТИВ са свързани с подпомагане на българския бизнес при намирането на партньори за реализация на стоки и услуги, привличане на инвестиции, увеличаване на броя на туристите в България, популяризиране предимствата на българската икономика и на страната ни като бизнес дестинация. Тези дейности реално спомогнаха за положителните икономически резултати, свързани с ръста на износа през последната година, за увеличения брой чуждестранни туристи у нас, както и за нарасналия инвестиционен интерес. Редица компании и водещи бизнес организации в страната дават положителна оценка като цяло за работата на СТИВ и активното им сътрудничество с бизнеса, се казва в съобщението.

След пика на глобалната криза Българя започна да възстановява и да активизира износа си. Анализите сочат силно положителна тенденция на ръста на износа към трети страни. Окончателните данни за 2013 г. показват увеличен темп на ръст и за страните от ЕС - износът за тях нараства с 9,1%, докато за трети страни - с 3,5 на сто. Запазват се положителните тенденции за ръст към пазарите на Азия и арабските страни - ръстът на износа към Азия се увеличава изпреварващо с 20%, а към арабските страни - с 40,9 на сто.

Приносът на външното търсене за ръста на БВП ще има нарастващо значение и в бъдеще. Анализите на Европейската комисия сочат, че 90% от глобалния икономически ръст в следващите 10-15 години ще бъде генериран в страните извън ЕС, като само на Китай ще се пада около 1/3 от очакваното увеличение. В тези условия вероятно ще се наблюдава още по-усилено преориентиране към финансово стабилни и бързоразвиващи се пазари и пазари с нарастващо потребление и покупателна способност на населението.

Развитието на износа ни в средносрочен и дългосрочен план ще зависи също и от потенциала на икономиката на страната, от развитието на индустриалния сектор, селското стопанство и сектора на услугите. Приоритетно значение за България имат инвестициите и особено онези от тях, които са свързани с развитието на производства и индустрии с експортна насоченост и с преработка на суровини в готови и крайни изделия с висока добавена стойност. По тези причини усилията и ресурсът в подкрепа на експорта и привличането на инвестиции следва да се насочат към страните от Азия, които се явяват приоритетни както от гледна точка на ръста на износа, така и по отношение привличането на инвестиции и туристопоток. За 2013 г. се запазват положителните тенденции при износа, който достига 2,566 млрд. евро (увеличение с около 470 млн. евро), а вносът е 1,886 млрд. евро (увеличение с 86 млн. евро).

Водещи търговски партньори на България в Азия са Китай, Сингапур, Република Корея, Индия и Япония. Освен с бърз икономически растеж и ръст на инвестициите, страните от Азия привличат като пазар с голямо потребление и нарастваща покупателна способност на населението. Те са основни вносители на суровини, селскостопанска и хранителна продукция и генерират значителен туристопоток.

Редица страни в Близкия изток и Африка също имат важно значение като перспективни и финансово стабилни пазари с традиционно значение и потенциал за българския износ и привличане на платежоспособни туристи. В тези региони съществуват благоприятни условия за разширяване присъствието на български компании, стоки и услуги, както и за реализацията на съвместни проекти в строителството, инфраструктурата, инженеринговите дейности и др. През 2013 г. износът ни за арабските страни достигна 1,367 млрд. евро - ръст от 396 млн. евро спрямо предната година. За това увеличение допринесоха редица официални посещения, бизнес форуми и участия в международни изложения в държави като Катар, ОАЕ, Кувейт, Саудитска Арабия, Ирак, Ливан, Мароко, Тунис, Алжир и др. Българският износ към арабските страни е насочен основно към Ирак, Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Алжир, Йордания, Мароко.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.