Експерти: Пазарът на имоти е стабилен, моментът е подходящ за сделки

жилищен-комплекс

Пазарът на имоти в големите градове в момента е стабилен, очаква се леко и плавно повишение на цените. Около тези становища се обединиха експерти в сектора недвижими имоти по време на конференция „Шумът на парите“. Според тях предстои да станем свидетели на нови жилищни проекти, които тепърва ще излязат. Очакванията са обаче те да бъдат с по-високо качество и по-конкурентни спрямо тези, реализирани по време на строителния бум.

Сред проблемите на пазара е диспропорцията между малки и големи градове, коментира управителят на „Форос“ Добромир Ганев. По думите му основна пречка пред купувачите е неясната среда. „Много хора се опитват да вземат решение само на база на цената. Средата трябва да се регулира и да знаем, че покупката на имот се сключва веднъж-два пъти на едно семейство и не можем да очакваме това семейство да е запознато с всички подводни камъни. Ролята на пазара е да се дава информация и да се информират хората, така че те да могат да вземат адекватно решение“, коментира Ганев.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис и Антон Андонов от ЕРА България сега е най-подходящият момент за покупка на имот. „Достъпността на жилищата спрямо дохода е най-добра за последните 10 години“, каза Стойкова. Тя представи проучване на водената от нея компания, според което, ипотечното кредитиране оказва най-силен пряк ефект върху цените на имотите. „Едно желание на хората да се върнат на пазара и да теглят кредити, може би би оказало най-голям ефект върху покупките на имоти“, добави тя.

„Средният срок на сделка за страната през миналата година е бил 120 дни, а през 2014 година е спаднал до 75 дни. „Това е сигурен индикатор накъде върви пазарът”, коментира Антон Андонов. По думите му, през тази година ще станем свидетели на умерен ръст на цените. „Сега е подходящият момент за продажба и покупка. Този натиск, който се усеща, след 5 години задържане на имотите, в момента се изсипва на пазара. Ще има изсипване, но няма да наблюдаваме съществено поскъпване”, категоричен беше експертът.

В жилищното строителство се забелязват положителните тенденции в последната една година, смята Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика и представител за България в Източноевропейска асоциация за прогнозиране в строителството. Той изнесе данни, които показват ръст в разрешителните и стартиралите обекти. Данните показват, има сравнително еднакъв брой проекти, но с повече жилища, с по-голяма площ, което говори за окрупняване на сектора.

По думите му потенциал за строителите е санирането на старите панелни блокове. „За 800 000 панелни жилища, в които живеят 2 млн. българи, или 30% от населението, предстои саниране, което е също задача на строителството. Докато на пазара в Западна Европа делът на реновацията е над 50%, то в България е около 10%, т.е. тази дейност също има потенциал“, отбеляза Георгиев.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.