България запазва позиция на най-атрактивна аутсорсинг дестинация

outsourcing-as-a-service-cloud

Най-бързо развиващата се индустрия в България - аутсорсинга на ИТ и бизнес процеси - расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от износ над 1 млрд. евро годишно. Паралелно с това България се изкачи в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации и вече е първа в Европа и девета в целия свят, сочи проучване на Индъстри Уоч.

Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София - над 85% от всички заети в сектора. По данни от Българската аутсорсинг асоциация заетите са около 22 000 към момента.

Потенциала за географска експанзия извън София и възползване от работната сила в другите големи, особено университетски, градове е голям. Пловдив е вторият по демографска значимост град в България и с близо 40 000 студенти е втори притегателен център за аутсорсинг сектора. Очакваният ръст на работните места в сектора в града е между 100 и 150 процента през следващите пет години, показва проучването, цитирано от Дарик.

Необходима е и по-активна връзка между индустрията и образователната система, както и промени в образователния сектор. Според различни представители на сектора образователният процес е прекалено архаичен, едва 10-15% от завършилите технически специалности са завършени специалисти на адекватно ниво.

Средната възраст на наетите в бранша служители е често около 25 години. Някои от фирмите предлагат възможност за работа на смени, както и на работа от вкъщи. Проблем обаче представлява негъвкавото законодателство, което регулира наемането на служители.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.